Mézes krémes - kakaós lappal
2019. január 03. írta: orkat

Mézes krémes - kakaós lappal

Hosszú ideje keresem gyermekkorom mézes-krémes süteményének ízvilágát. Édesanyám születésnapomra sok-sok éven keresztül mézes-krémes tortát készített. Imádtam. Rajongtam érte! Aztán valahogy feledésbe merült, mígnem évekkel ezelőtt eszembe jutott. Sajnos a sütemény pontos leírását már nem tudta Édesanyám felidézni, így szinte megszállottan kutattam az "igazi" után. Aztán nem sokkal az idei Karácsony előtt rátaláltam! Most ezt szeretném megosztani. Nem csak az Ünnepi időszakban készíthető, hiszen egy kis édes-mézes-krémes kényeztetés mindig jól esik. 

blog_1_15.jpg

Hozzávalók:

A tésztához:

1 tojás

22,5 dkg cukor

3 (púpos) evőkanál méz

4,5 dkg margarin

4-5 evőkanál tej

1 kávéskanál szódabikarbóna

45 dkg liszt

2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

Krém:

5 dl tej

5 evőkanál liszt (rétes)

20-25 dkg cukor (ízlés szerint)

20 dkg margarin (vajas ízű)

1 rúd vanília belseje kikakparva (vagy 1 evőkanál aroma - vagy vaníliás cukorból készíteni a krémet)

Csokimáz:

3 evőkanál víz

3 evőkanál cukor

2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

5 dkg margarin

A sütőt melegítsük elő 170 fokra. A liszt és kakaópor kivételével a tészta hozzávalóit főzzük vízgőz fölött 10 percig. Még melegen hozzáadjuk a lisztes-kakaós keveréket, és egynemű tésztát gyúrunk belőle. Osszuk 4 részre, majd jól lisztezett deszkán nyújtsuk 2-3 mm vastagságúra - nagyjából 20x30 cm méretűre. Sütőpapírral bélelt tepsiben vagy vajazott-lisztezett hátoldalán süssük készre  a tésztalapokat, nagyjából 7 perc alatt.

Sütés közben készítsük el a krémet. A tejből és lisztből besamelt főzünk. Tegyük féle hűlni. A puha margarint keverjük habosra a cukorral és vaníliával. Mikor a tejes-lisztes keverék langyosra vagy még jobban kihűlt, keverjük össze a cukros-margarinos-vaníliás masszával, így összeállítva a krémet.

Válasszuk ki a tésztalapok közül a legszebbet és tegyük félre. Ez lesz a süteményünk teteje. Helyezzük az alsó lapot a krémes végső helyére - tálca, tálaló tál. Kenjük meg a krém egy harmadával, helyezzük rá a következő tésztalapot, krémezzük, és így tovább, míg el nem fogy a tészta és a krém. Aztán tegyük hűtőszekrénybe, amíg elkészítjük a csokimázat a tetejére.

Vegyünk egy kis lábost, keverjünk el benne 3 evőkanál vizet, 3 evőkanál cukorral és 2 evőkanál kakaóporral. Állandó keverés mellett melegítsük közepes lángon addig, míg össze nem olvadnak a hozzávalók. Végül keverjünk hozzá 5 dkg margarint és símítsuk el a süteményünk tetején. 

Érdemes legalább pár órát, de akár 1 napot is várni míg fogyasztani kezdjük, hiszen a tésztalapok addigra kellőképpen megpuhulnak és az ízek összeérnek.

 

1608649188037.jpg

 Köszönet kedves Kolléganőmnek a receptért!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr3414530898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása