Gombaleves - a tavasz hírnöke
2017. március 17. írta: orkat

Gombaleves - a tavasz hírnöke

Ma kisfiammal voltam vásárolni. A zöldséges pulthoz közeledve, óriási lelkesedéssel vetette magát a csodaszép gombára, és ellentmondást nem tűrve közölte: "Gombalevest kérek! De olyat, amilyet a Mamánál ettünk múltkor!" Nem nagyon volt választásom. A gomba, és a többi hozzávaló is bekerült a kosaramba, ez a leves pedig a recept gyűjteményembe. Üde, finom, tavaszias íz!

2_33.jpg

Hozzávalók:

50 dkg gomba (csiperke)

2 szál sárgarépa

1 szál petrezselyemgyökér

1 kis fej vöröshagyma

2 evőkanál olaj

2 l víz (kb.)

só (ízlés szerint)

bors (kevés)

petrezselyem zöldje

2-3 marék levestészta (apró szemű)

A habaráshoz:

1 púpos evőkanál finomliszt

2 púpos evőkanál tejföl

 

A zöldségeket - hagyma, répa, gyökér, gomba 1/3-a - sajtreszelőn lereszeljük. (Így sokkal hamarabb megfőnek, illetve egy kis alap sűrűséget biztosítanak a levesnek.) A felforrósított olajon pár percig pirítjuk őket, majd felöntjük kb. 2 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a maradék gombát, amit időközben felszeleteltünk, felaprítottunk. Amikor a leves felforrt, beleszórjuk a levestésztát is, és együtt főzzük, kb. 8-10 percig. Közben előkészítjük a habarást. A lisztet a tejföllel, egy mélyebb tálkában simára keverjük. Amikor letelt a 8-10 perces főzési idő, a forró léből 2-3 merőkanálnyit merünk a lisztes tejfölre, és jól elkeverjük. Ezután visszaöntjük a fazékba, és újabb 3-5 percig főzzük, míg végső sűrűségét el nem éri a leves. Szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel. Időközben kóstoljuk, és igény szerint sózzuk.

1_48.jpg

Tanács:

A habarást azért készítjük a fent leírt módon, mert így elkerüljük, hogy a tejföl csomókban úszkáljon a leves felszínén.

Laktózmentes tejföllel az erre érzékenyek is részesülhetnek ebből az íz-élményből!

A leveseknél az a jó, hogy sohasem késő "után-sózni". Így kezdetben csak enyhén fűszerezzünk, nehogy a végén pórul járjunk.

Kisgyerekeim elég rapszodikusak a zöldségek fogyasztását illetően. Hol rajonganak a répáért, hol pedig fintorognak, ha csak meglátják. Így ez a köztes megoldás született - lereszelem. Alig észrevehető, és mégis benne van. (Férjem Édesanyja volt a csel kitalálója, és a recept ötletgazdája is - köszönet érte!)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr9512345175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.