Nagyon magos-nagyon sajtos rúd
2017. január 26. írta: orkat

Nagyon magos-nagyon sajtos rúd

...teljes kiőrlésű lisztből. Rengeteg sajttal és magokkal. Ropogós, omlós és puha. 

3_18.jpg

Hozzávalók (2 nagy tepsihez):

30 dkg teljes kiőrlésű liszt

10 dkg finomliszt

1 csapott teáskanál szódabikarbóna

2 teáskanál só

5-5 dkg lenmag és szezámmag (lehet csak egyik vagy másik is)

40 dkg sajt (10 dkg füstölt és 30 dkg sima)

20 dkg vaj

20 dkg margarin (vagy lehet vaj is)

1 dl tej

1 evőkanál ecet

A tetejére:

1 tojás

napraforgó mag (ízlés szerint)

 

A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A sajtokat reszeljük le. A vajat a liszttel és sóval egy mélyebb tálban elmorzsoljuk, beleszórjuk a magokat, majd elkeverjük a reszelt sajttal. A tejet, ecetet, szódabikarbónát is hozzáadjuk a lisztes-sajtos-vajas-magos keverékhez, majd egynemű tésztát gyúrunk belőle. Lisztezett deszkán kb 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, megkenjük felvert egész tojással, majd megszórjuk napraforgó maggal. Utána derelyevágóval (vagy pizzaszeletelővel) ízlés szerint csíkokra vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük őket, és 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük. Nem túlzok, mikor azt mondom, hogy ez a sajtos-magos rúd életem egyik legfinomabb sós ropogtatnivalója.

1_45.jpg

Hétköznapibb változat (kevesebb magból és fehér lisztből)

Tanács:

Az ecet a teljes kiőrlésű lisztből készült tésztákat fellazítja. A végeredmény nem lesz száraz vagy fullasztó...

A sajtokkal lehet variálni - ettől függően változhat az íze is - édesebb, sósabb, fűszeresebb, amennyiben ízesített sajtokat is kipróbálunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr3312157151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.