Túrós pogácsa - juhtúróval
2016. december 21. írta: orkat

Túrós pogácsa - juhtúróval

juhturos_pogacsa_orkat.jpg

Hozzávalók:

60 dkg liszt

25 dkg margarin

25 dkg túró (+10 dkg juhtúró - elhagyható)

2 tojás sárgája

1 kis pohár tejföl

1-1,5 dl tej

1 teáskanál cukor

5 dkg élesztő

só ízlés szerint (legalább 1 púpos evőkanálnyi)

5-5-5 dkg reszelt sajt a rétegekbe (elhagyható)

+ kb. 10 dkg a tetejére

A tejet langyosra melegítjük, beletesszük a cukrot, félretesszük és felfuttatjuk benne az elmorzsolt élesztőt (kb. 10 perc). Ezalatt a megsózott lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. A felfuttatott élesztőbe belekeverjük a két tojás sárgáját, a doboz tejfölt és a túró(ka)t. Ezt a masszát a liszttel jól összegyúrjuk - ha túlságosan ragadna, kevés! liszttel segíthetünk a tészta állagán. 20 percig meleg helyen, konyharuhával letakarva kelesztjük, majd kinyújtjuk, (megszórjuk 5 dkg reszelt sajttal,) és hajtogatjuk. Majd megint 20 perc pihi, nyújtás, (szórás) és hajtogatás. Újabb 20 perc pihi, nyújtás, (szórás), hajtogatás. Ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk,  sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket. Közben kezünkkel kissé megsodorjuk a pogácsák oldalát - így kevésbé fognak sülés közben eldőlni. Tetejüket felvert tojással megkenjük, és kevés reszelt sajttal megszórjuk. 180-200 fokra előmelegített sütőben, kb. 20 perc alatt kisütjük. Melegen felülmúlhatatlan, de jól záródó dobozban még napokig puha marad.

Köszönöm a receptet kedves Kolléganőmnek, Juditnak!

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr1112058437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.