Fonott leveles - kolbászos-tojásos töltelékkel
2016. október 09. írta: orkat

Fonott leveles - kolbászos-tojásos töltelékkel

A mélyhűtött leveles tészta fantasztikus találmány. Sokszor segített már át egy-egy váratlan vendég érkezésekor. Ma is nagy hasznát vettem, mikor azon törtem a fejem, mit adjak a házunk (sz)épülésén dolgozó családtagoknak, barátoknak. Legyen tápláló, ízes, friss, ropogós. Aztán beugrott a fagyasztóban lapuló csomag tészta, majd már csak egy kis fantázia kellett, hogy a nemrégiben az interneten látott receptet a saját szánk íze szerint átformáljam. Íme az eredmény:

fonott_leveles_utana.jpg

 

Hozzávalók (5 nagyobb darabhoz):

1 csomag fagyasztott leveles tészta

4 tojás

fél szál füstölt kolbász

1 közepes fej hagyma

1 dl tej/főzőtejszín

reszelt/szeletelt sajt

1 tojás (a tetejére kenni)

 

A mélyhűtött leveles tésztát ki kell engedni. (Szobahőmérsékleten bő egy óra alatt megfelelő állagú lesz.) Közben a kolbászt serpenyőben elkezdjük izzasztani. Mikor már engedett a zsírjából, rászórjuk a felaprított vöröshagymát is, majd együtt pirítjuk tovább őket. A tojásokat felverjük, ízlés szerint sózzuk, hozzáadjuk a tejszínt is, majd az üvegesre pirult hagymás-kolbászos keverékre öntjük, és megsütjük.

Eközben a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A kiengedett tésztát lisztezett deszkán, kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, majd 10 egyenlő részre vágjuk. 5 téglalapot sütőpapírral bélelt tepsibe fektetünk. A maradék téglalapokat hosszában, 1 cm-re a rövidebbik végétől, 3 'csíkra' vágjuk, Így be tudjuk 'fonni' a tészta-csíkokat. 

Amikor a töltelék elkészült, kis kupacokat halmozunk belőle a tepsiben várakozó téglalapok közepére, hosszában (ne sajnáljuk!). A tetejüket megszórhatjuk vagy betakarhatjuk sajttal is. Majd a tészta fonatokkal 'lezárjuk' és felvert egész tojással lekenjük a tészta kilátszó részeit. A fonatokat, illetve az alsó téglalap szélén hagyott kb. 1 cm-es tésztacsíkot is. 

fonott_leveles_elotte.jpg

Majd az előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Érdemes azon melegében fogyasztani, mert így hallhatjuk a frissen sült tészta zizegését, érezhetjük az olvadó sajt krémességét, egyszóval ne hagyjuk kiszáradni! Igazán kár lenne érte...

Tanács:

A töltelékre számtalan variáció létezhet:

A kolbászt lecserélhetjük sonkára, bacon szalonnára vagy éppen virslire.

A sajtot is ízlésünk szerint variálhatjuk - füstölt, sima, édesebb, sósabb, puhább, keményebb is kerülhet a fonott-levelesbe.

Hagyma helyett zöld fűszereket is keverhetünk a tojásos alapba, vagy vöröshagyma helyett használhatunk lilát, pórét vagy zöldet is.

Tojás helyett pedig kicsivel több reszelt sajt és tejföl keverékével tölthetjük meg a süteményünket. (Nagyon hasonló tölteléket ITT találhattok.)

 

Az eredeti receptet ITT találtam.

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr1811782999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.