Kis kiflik - mini hot-dogok
2013. július 09. írta: orkat

Kis kiflik - mini hot-dogok

Félsz a kelt tésztától? Ez többé nem lehet akadály! Ez a sós finomság garantáltan belopja magát a mind a készítője, mind a vendégsereg szívébe, mert vonzereje egyszerűségében rejlik. Sokféleképpen lehet variálni, és a legkevésbé gyakorlott háziasszonyok is garantáltan, elsőre sikert fognak vele aratni. Eddig bármennyit is sütöttem egy-egy alkalomra, mindig kevésnek bizonyult (pedig nem fukarkodtam), és a kis kiflik receptjét mindenki elkérte! Ebből nem lehet csak egy darabot kivenni a tálból, általában mindkét keze foglalt lesz annak, aki egyszer megkóstolja. Nem túlzás!

Tehát közkívánatra:

1_61.jpg

Kis kiflik – Mini hot-dogok

Hozzávalók (48 db-hoz):

A tésztához:

50 dkg finomliszt

1 csapott evőkanál só

1,5 dl olaj

3 dl tej

1 csomag friss élesztő

1 teáskanál kristálycukor

Tölteléknek:

12 darab Füstli virsli (negyedelve) + mustár/ketchup

vagy

48 kis darab  füstölt kolbász

vagy

24 db háromszög sajt - felezve (lehet ízesített is)

A tetejére (kenni):

kb. 2 db tojás

A sütőt begyújtjuk, és 220 fokra melegítjük, miközben készül a süteményünk. A száraz hozzávalókat (liszt és só) összekeverjük egy nagy tálban. Közben langyosra melegítjük a tejet, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és jól elkeverjük. Kimérjük az olajat, a lisztes keverékhez öntjük, majd rögtön beleborítjuk a cukros tejben elkevert élesztőt is. Jól összedolgozzuk, és – most jön lényeg – NEM kell KELESZTENI!!! Rögtön nekiláthatunk a feldolgozásnak. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Kiválasztjuk az egyiket, addig a többit hűvös helyre tesszük. Lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk, kb.30-35 cm átmérőjűre. Derelye vagy pizza vágóval 16 egyenlő cikkre vágjuk, így vékony, egyenlő szárú háromszögeket kapunk. A szélesebbik végükbe tesszük a kiválasztott tölteléket – negyed virsli+mustár, kolbászdarab vagy sajt – majd a széleket jól betömködve, hogy a sajt vagy a mustár ki ne folyjon, a szélesebb végétől indulva feltekerjük, és sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk őket. Ha ezzel készen vagyunk, még kétszer megismételjük a munkafolyamatot, hogy felhasználjuk az összes tésztát. Majd a felvert egész tojásokkal lekenjük őket, és kb. 20 perc alatt készre sütjük. Frissen a legfinomabb, de másnap kicsit megmelegítve is kapós marad.

2_45.jpg

Tanács:

Talán a legbonyolultabb folyamat, hogy a harmad tésztát megközelítőleg kör alakúra nyújtsuk. Ehhez azt tudnám javasolni, hogy a lisztezett deszkára kis cipó formában tegyük a tésztát, majd nyújtsunk rajta egy keveset. Tegyük rá a tenyerünket a közepére, és fordítsunk rajta egy ’negyedet’. Újabb kevés nyújtás, újabb tenyeres fordítás, és így tovább. Nem mondom, hogy elsőre mértani pontosságú köröket tudunk készíteni, de a gyakorlat meghozza az eredményét. Ha meg egy kicsit ’amőbára’ sikeredik, nem gond, hiszen feltekerés és sütés után senki nem fogja ezt észrevenni! :)

Kulcsfontosságú a töltelék gondos ’bezárása’ a tésztába! Ehhez a háromszög két közelebb eső sarkát kicsit széthúzzuk, és betömködjük a virsli vagy sajt vagy kolbász alá, hogy ne lehessen belátni oldalt a feltekeréskor.

Természetesen a töltelék meghatározásakor csak a képzeletünk szabhat határt. Lehet bele sonkás, darált húsos, zöldséges finomságot is rejteni, csak egy a fontos: intenzív ízeket zárjunk a kiflikbe – hiszen a tészta lágyítja az összhatást!!! Szerintem pedig nincs annál rosszabb, ha egy sósnak kikiáltott sütemény nem elég sós, vagy intenzív!

Ha nem akarod elaprózni, a tésztát nem kell 16 cikkre vágni, lehet kevesebbre is, értelemszerűen nagyobb mennyiségű töltelékkel és kevesebb darab kiflivel a végén.

2.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr175397085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.