Almás pite
2013. március 15. írta: orkat

Almás pite

Hóesésben, jeges szélben, egyszóval zord időben nem hiszem, hogy sok embernek kedve van kint a hidegben fagyoskodni. Talán a konyhában a tűzhely melege segít, hogy megtaláljuk a helyünket. Gyújtsuk be a gázt és süssünk, főzzünk valami finomat, ami segít kívülről belülről átmelegedni. Egy forró leves, egy finom sült hús, egy langyos sütemény orvosság lehet lelkünk segélykiáltásaira. Ne hagyjuk, hogy győzedelmeskedjen felettünk a letargia! Irány a konyha! A jókedvet garantálja a következő recept:

 1_53.jpg

Almás pite

 

Hozzávalók:

Tésztához:

23 dkg liszt

14 dkg hideg vaj

9 dkg porcukor

1 citrom reszelt héja

2 tojás sárgája

pár csepp hideg víz

 

Töltelék:

1 kg alma (vagy alma és körte vegyesen)

3 evőkanál barna cukor

½  citrom reszelt héja

1 teáskanálnyi fahéj

(mazsola)

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, megfelezzük. Egyiket a kivajazott pitesütő tál méretére nyújtjuk, majd mindkettőt fóliázva betesszük a hűtőbe. Az almát (körtét) meghámozzuk, cikkekre vágjuk, lábosban a cukorral, citromhéjjal+fahéjjal megpároljuk, majd kihűtjük. Beleöntjük a tészta alsó rétegére (lé nélkül!!!), majd a tészta peremét tojásfehérjével lekenjük, rásimítjuk a maradék tésztát fedőnek, villával megszurkáljuk (sokszor!!!), majd a maradék tojásfehérjével lekenjük. 150 fokon kb.  45-50 percig sütjük, a középső rácson.

Tanács:

Fontos, hogy nagyon hideg hozzávalókkal dolgozzunk, különben ragadni fog a tészta. Ha mégsem voltunk elég gyorsak, tegyük hűtőbe, és várjunk a kinyújtásával. (Például nyáron a nagy melegben gyakran támad kedvem egy isteni fagyis finomságra, és a kánikulában sosem sikerül elég sebesen dolgoznom, így a tészta mindig a hűtőben köt ki...)

Lehet beletenni más gyümölcsöt is, ami a lényeg, az a gyümi leszűrése, hogy ne ázzon el a tészta.

Mi meg szoktuk melegíteni és vanília fagyival esszük, vagy télen vanília pudinggal. Igazi szívet lelket melengető finomság!!!

Barna cukor helyett lehet mézet is használni, úgy még egészségesebb lesz.

 2_37.jpg

Köszönet Jamie Olivernek a receptért! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr385135744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.