Rakott gomba
2013. február 19. írta: orkat

Rakott gomba

Olcsó, egyszerű, kiadós és finom. Ezzel tudnám jellemezni a következő gombás receptemet. Kezdő konyhatündérek is magabiztosan nekiállhatnak, hiszen semmilyen ördöngösség nem lakozik a rakottas rétegei között. Ennek a pénztárcabarát ételnek valószínűleg egyszerűségében rejlik vonzereje.

Rakott gomba


Hozzávalók:

  • 1/2 kg gomba
  • 2 dl tejföl
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 2 tojás
  • 20 dkg barna rizs (2 zacskó)
  • 15 dkg ízes vagy füstölt sajt
  • bors
  • kakukkfű
  • 20 dkg sonka vagy darált hús (esetleg virsli)
  • 3 evőkanál olaj


Tegyük fel főni a rizst. Közben tisztítsuk meg a gombát és vágjuk apróra, majd kevés olajon pirítsuk meg a felaprított vöröshagymával együtt. Fűszerezzük sóval, borssal és kevés kakukkfűvel. Közben kockázzuk fel a sonkát és kevés olajon pirítsuk meg. Ha a rizs megfőtt, oszlassuk el egy tűzálló tál alján, sózzuk, borsozzuk. A tejfölt keverjük el a felvert tojásokkal, ízesítsük sóval, majd borítsuk a kicsit kihűlt gombás-hagymás egyvelegre. A rizs tetejére simítsuk el a pirított sonka kockákat, majd öntsük rá a gombás tejfölös szószt. A tetejét szórjuk meg reszelt sajttal, és süssük 220 fokra előmelegített sütőben, a középső rácson, 35-40 percig, vagy amíg a sajt szép piros nem lesz.

 

Tanács:

A tejfölbe lehet tenni són kívül más fűszereket is ízlés szerint, pirospaprikát, petrezselymet vagy akár fűszer sót.

A kakukkfű mennyiségével vigyázzunk, mert nagyon illik a gombához, de igen erőteljes íze van. Elég kétcsipetnyi ehhez a gomba mennyiséghez.

Sonka helyett használhatunk darált húst is, amit nyugodtan piríthatunk együtt a hagymával és gombával.

A húsos hozzávalót helyettesíthetjük valamilyen zöldséggel vagy akár el is hagyható, így vegetáriánusok is fogyaszthatják.

web_kep_3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr655088390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dorottya Tóth 2013.02.19. 22:44:44

Váó!na erről az ételről még nem is hallottam....kíváncsi vagyok milyen...kicsit olyan íze van mint a rakott kelnek?:)

orkat 2013.02.20. 07:00:08

Nem igazán, mert a gomba íze dominál, és az nem hasonlít a kelhez... Ki kell próbálni, és így csillapíthatod a kíváncsiságoddal együtt az éhségedet is ;)