Diós narancsos pite
2013. február 10. írta: orkat

Diós narancsos pite

Télen valahogy sokkal szívesebbet használom a diót, mint hozzávalót. Aki hasonlóképpen érez, ebben a süteményben garantáltan nem fog csalódni! A jól megpirult dió roppanóssága, a narancs frissessége, a méz ragacsossága, a tészta keménysége csodálatos harmóniát eredményez! Érdemes kipróbálni! 

Hozzávalók:

Tésztához:

-          15 dkg liszt (én 5-5-5 dkg teljes kiőrlésű, zabpehely és finom lisztet használtam)

-          7 dkg hideg vaj

-          5 dkg porcukor

-          1 nagy tojás sárgája

-          pár csepp jéghideg víz

Töltelékhez:

-          1 nagy tojás

-          5 evőkanál méz

-          1 csipet só

-          1 teáskanál finomra reszelt narancshéj

-          ¼ bögre cukor

-          6 dkg olvasztott vaj

-          ½ bögre dió (ebből lehet többet is)

A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk.  Lisztezett deszkán a piteforma nagyságára nyújtjuk, és a kivajazott kilisztezett formába simítjuk. A széleit szépen eldolgozzuk. Majd 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük. 15 percig nehezékkel, hogy ne púposodjon fel a tészta, majd vegyük le a súlyt és 5 percig süssük tovább, majd vegyük ki a sütőből és további 5 percig hagyjuk hűlni. Eközben készítsük el a tölteléket. A tojást keverjük ki a mézzel, sóval, narancshéjjal, cukorral és vajjal, míg egynemű nem lesz. Öntsük a masszát a formába. A tetejére szórjuk a diót, majd tegyük vissza a sütőbe további 30 percre, vagy amíg megszilárdul. Ha kész, a formában hagyjuk kihűlni. Tálaláshoz tejszínhabot lehet kínálni, akár egy kis narancslével megbolondítva. Jó étvágyat hozzá!

Tanács:

A tészta linzertészta, tehát nagyon gyorsan kell összedolgozni a hozzávalókat, hogy ne legyen túl ragadós a massza. Próbáljunk minél hidegebb hozzávalókkal dolgozni!

A piteforma helyett használhatunk kapcsos tortaformát is (kb. 25 cm átmérőjűt). Könnyebb lesz belőle kiügyeskedni a süteményt.

Sütéskor béleljük ki a villával megszurkált tésztát sütőpapírral és tegyünk rá száraz babot, rizst, vagy lencsét, hogy ne púposodjon fel a tészta.

Laktózmentes vajat használva, nem fosztjuk meg az erre érzékenyeket sem ettől az élvezettől.

 web_kep.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr155072296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.