Gombóc - a legegyszerűbben
2018. február 13. írta: orkat

Gombóc - a legegyszerűbben

Ennek is nekifutottam. Bizton állíthatom, nem utoljára! Érett szilva, lédús barack volt a töltelék. Cukros-darált diós-pirított zsemlemorzsába forgattam őket. A végén ki-ki ízlése szerint fahájas porcukorral fokozhatta az élvezeteket.

1_39.jpg

 

Hozzávalók (kb. 24 gombóchoz és egy kevés nudlihoz):

12 szem érett gyümölcs (szilva és/vagy sárgabarack)

1 kg krumpli

kb. 50 dkg finomliszt

fahéjas cukor (ízlés szerint a gyümölcsre)

2 marék darált dió

4 marék zsemlemorzsa

kevés olaj

cukor/fahéj ízlés szerint

 

A krumplit meghámozzuk és felkockázzuk, majd éppen annyi vízzel, amennyi ellepi, puhára főzzük. Közben megfelezzük a gyümölcsöket, előkészítjük a fahéjas cukrot, és egy vastagon lisztezett nyújtódeszkát. Mikor a krumpli megfőtt, összetörjük és félretesszük hűlni - addig, hogy a kezünk bírja. Közben pirítsuk meg egy serpenyőben az olajon a zsemlemorzsát, darált diót, és kevés cukrot (esetleg fahéjat). Egy nagy fazékban forraljunk vizet, amibe a megformázott gombócokat ki tudjuk főzni.

A lisztet adagonként hozzáadva, gyúrjuk egybe a tört krumplival, hogy lágy, de még szakadás nélkül jól formázható masszát kapjunk. Nyújtsuk ki fél centiméter vastagra az előre jól belisztezett nyújtódeszkán, majd szaggassunk belőle köröket. Közepükre helyezzünk egy-egy szilva darabot, szórjuk meg fahéjas cukorral, majd "gombócoljuk" össze őket. A kész gombócokat tegyük forrásban lévő vízbe. Hagyjuk főni őket egészen addig, míg feljönnek a víz tetejére, és még pár percig. A főzővízbe semmit nem kell tenni. Mikor elkészültek a gombócok, forgassuk meg őket a pirított zsemlemorzsában. Semmiképpen se fakanállal, mint inkább a serpenyő mozgatásával oldjuk meg ezt a folyamatot. Így elkerülhetjük a gombócok szétesését.

A massza egy részéből készíthetünk nudlit is. Hosszú, vékony hengert formázunk a tésztából, majd felvágjuk tetszőleges kisebb darabokra. Kifőzzük, meghempergetjük a morzsában, és tálalhatjuk is.

Fogyaszthatjuk porcukorral, lekvárral, fahéjjal. Ez már csak ízlés kérdése. Jó étvágyat hozzá!

Frankfurti leves után kiváló második fogásnak!

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr398868716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

takacsveca93 2019.06.02. 21:12:06

Kipróbáltam, a lisztet helyettesítettem gluténmentes lisztkeverékkel, picit fura lett miatta az állaga, de egész finom lett. Kipróbáltam már pár receptet az oldaladról és mindegyik isteni :)
www.ujsagomat.hu/spar/akcios-ujsag-csutortoktol-30-05-2019-0/ nézelődtem amúgy, h be tudom-e szerezni akciósan esetleg az alapanyagokat, főleg így hónap végén..

orkat · https://www.facebook.com/katakonyhaja.orkat/ 2019.06.11. 18:50:50

@takacsveca93: Én is próbáltam már gluténmentes ételeket készíteni, bevallom, nem sok sikerrel...
Örülök, hogy találtál fogadra valót a receptek között!
Igyekszem frissíteni a repertoáromat, hogy mindenki találjon kedvre valót a finomságok között.
Remélem, máskor is megosztod a tapasztalataidat velem!
süti beállítások módosítása