Pillekönnyű torta gesztenyepüréből
2017. december 18. írta: orkat

Pillekönnyű torta gesztenyepüréből

...ami bármely Ünnepi asztalon méltán foglalhat helyet. Habos, krémes, könnyű, nem túl édes sütemény. Ez a torta, külsejével a lágy, havas tájat idézi. Karácsonykor, koronázzuk meg ezzel a süteménnyel az Ünnepi menüsort. Senkit nem ér majd csalódás!

resz.jpg

 

Hozzávalók (22 cm-es tortaformához):

A piskótához:

3 tojás

6 dkg cukor

fél csomag sütőpor

2,5 dkg kakaópor (cukrozatlan)

6 dkg liszt

A gesztenyés krémhez:

25 dkg gesztenyemassza (cukrozott)

fél dl rum (vagy 1 teáskanál rum aroma)

3 dl habtejszín (lehetőleg Hullala, habbá verve)

2 evőkanál víz + 1 teáskanál zselatin

A tejszínkrémhez:

2,5 dkg porcukor

6 dl habtejszín (lehetőleg Hullala, habbá verve)

2 evőkanál víz + 1 teáskanál zselatin

A tetejére:

5 dkg étcsokoládé (olvasztva)

15 dkg cukrozott gesztenyemassza

A sütőt melegítsük elő 160 fokra (alsó-felső sütés!). A piskótához a tojások fehérjét verjük kemény habbá a cukorral, majd keverjük hozzá a tojássárgáját. Végül forgassuk bele a sütőporral, kakaóporral elkevert lisztet. A masszát simítsuk egy 22 cm átmérőjű tortaformába, amit előzőleg sütőpapírral kibéleltünk. 160 fokos, előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süssük készre. Amikor kész, hűtsük ki a piskótalapot, majd fektessük végső helyére - tortaállvány, tálca, stb. A tortaforma gyűrűjére szükség lesz, a segítségével tudjuk a krémet szépen a piskótára rétegezni. 

A keverőgép segítségével keverjük simára a rummal/aromával a gesztenyemasszát, forgassuk bele az időközben kemény habbá vert tejszínhabot is, és a hideg vízben megduzzasztott, majd mikróban meglangyosított zselatint is. Az így kapott krémet oszlassuk el egyenletesen a tortalap tetején, majd tegyük hűtőszekrénybe, míg a réteg megdermed.

A tejszínhabos krémhez keverjük hozzá a porcukrot a kemény habbá vert tejszínhez, majd adjuk hozzá a hideg vízben megduzzasztott, majd mikróban meglangyosított zselatint is. Ebből a krémből, 3-4 púpos evőkanállal tegyünk félre, illetve töltsük csillagcsöves nyomózsákba a díszítéshez. A maradék habot rétegezzük a gesztenyés krém tetejére, majd díszítsük habrózsákkal. Ezután tegyük a hűtőbe, hogy ez a réteg is megfelelően megdermedjen.

egesz_1.jpg

Tálalás előtt, éles kés segítségével, távolítsuk el a tortaforma gyűrűjét. A díszítéshez, a maradék gesztenyemasszából lehet a torta tetejére reszelni vagy bármilyen alakzatot formázni. Olvasztott étcsokoládéval lehet megkoronázni az amúgy is fenséges látványt.

diszitve.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr7713509511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása