Pogácsa miniben
2017. július 08. írta: orkat

Pogácsa miniben

Sajtosan és magosan. Omlósan és mégis puhán. Nyári, meleg estéken, ideális sörkorcsolya. Egy falatra bekapható, és nagyon könnyen függőséget okoz, főleg frissen. Légmentesen záródó dobozban még napokig puha marad.

_minipogik.jpg

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

25 dkg margarin (Rama)

2 db tojás sárgája

1 evőkanál só

1 dl tej

1 teáskanál cukor

2,5 dkg élesztő

1,5-2 dl tejföl

Tetejére:

tojássárgája

reszelt sajt

lenmag vagy szezámmag

A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és félretesszük pár percre, hogy felfusson. Közben a margarint a liszttel elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a sót, a tojássárgákat, a tejfölt, majd a felfuttatott élesztőt is. Gyúrjuk egyneművé a hozzávalókat,majd hagyjuk a tésztát letakarva langyos helyen, kb. fél órát pihenni. 

Közben egy mélyebb tálkába keverjük ki a tojássárgákat, egy másikba szórjunk valamilyen magot, egy újabba reszeljük le a sajtot, és melegítsük elő a sütőt 200 fokra (alsó-felső sütés, NEM légkeverés!).

A pihenőidő leteltével lisztezett deszkán 1,5 cm-re nyújtsuk ki a tésztát, és mini pogácsa szaggatóval szaggassuk ki. Sütőpapírral béleljünk ki egy nagy tepsit. A mini pogik oldalát tenyerünkkel sodorjuk meg, mártsuk tetejüket a tojássárgába, majd a magos tálkába, és sorakoztassuk őket egymás mellé, majd toljuk a forró sütőbe. Ha sajtos pogácsát szeretnénk, apró csipet sajtot halmozzunk a mini pogik tetejére.

1_54.jpg

Tanács:

Azért célszerű megsodorni a pogácsák oldalát, mert így elkerülhető, hogy sütés közben eldőljenek.

A "tálkás" tojásos-magos megoldás jóval egyszerűbb és gyorsabb, mint egyesével "ecsetelgetni" minden pogi tetejét.

Laktózmentes tejföllel és tejjel készítve, a laktózérzékenyek is fogyaszthatják a pogácsákat.

A légkeverés nagyon szárítja a pogácsákat sütés közben, ezért javasoltam az alsó-felső sütési módot. (Gázsütőben lehet, hogy kicsit magasabbra kell venni a sütő hőfokát.)

2_38.jpg

 

A maradék fehérjékből pedig készíthetünk valami különleges finomságot. Hogy mit? Kattints IDE!

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr3412647917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása