Nagyon gyümölcsös joghurttorta
2017. július 07. írta: orkat

Nagyon gyümölcsös joghurttorta

...természetesen a nagy melegre való tekintettel sütés nélkül. Hogy mi teszi nagyon gyümölcsössé? A málna, a lime, a ribizli és a citrom. Csupa üde, friss, savanykás gyümölcs, fanyar-édes joghurtkrémben. Könnyű, hűsítő sütemény. Érdemes kipróbálni!

lime_torta_1.jpg

Hozzávalók (20 cm-es tortaformához):

A kekszes alaphoz:

20 dkg zabkeksz

4 dkg olvasztott vaj (nem margarin!)

A krémhez:

2 zacskó porzselatin (20 g) + 8 ek víz

2 dl habtejszín (lehetőleg Hullala)

10 dkg kristálycukor

2 lime reszelt héja+kifacsart leve

35 dkg natúr joghurt    

10 dkg tejföl (20%-os)

1 citrom reszelt héja

15-20 dkg málna (esetleg ribizli)

A díszítéshez:

lime vagy citrom szeletek

5-10 dkg málna vagy ribizli

Előkészítjük a torta végleges helyét - én tortaállványon dolgoztam -, de lehet tálcán vagy tortatartó/hordozó alján is. A közepére helyeztem a tortaforma gyűrűjét, majd a darált kekszes, olvasztott vajas masszát az aljába egyengettem. Amíg a krémmel dolgozunk, tegyük a hűtőbe az alapot, hogy megdermedjen. A krémhez a zselatint a zacskón található utasítások szerint készítsük el, majd hagyjuk hűlni, míg a krém többi részével dolgozunk. A lime-ok levét kifacsarjuk, majd a cukorral együtt egy kisebb lábosban, lassú tűzön, összefőzzük, hogy a cukor felolvadjon. A tejszínt kemény habbá verjük. A joghurtot, tejfölt és reszelt héjakat összekeverjük, beleöntjük a cukros-lime-os levet, hozzáadjuk a langyosra hűlt, de még folyós zselatint, majd a tejszínhabot is beleforgatjuk. Elővesszük az alapot, rákanalazzuk a krém felét vagy akár 2/3-át is, és beledobáljuk a málnaszemeket (lehet ribizli is). Majd beborítjuk a maradék joghurtos krémmel. Legalább 2-3 órára hűtőbe tesszük. 

Amikor letelt a szilárdulási idő, a forma karikáját körbevágjuk egy késsel, hogy könnyebben elváljon a krémtől, és ízlés szerint citrommal, lime-mal, málnával vagy éppen ribizlivel díszítjük. Hidegen tálaljuk.

lime_torta_2.jpg

Tanács:

A málnát, ribizlit természetesen lehet más gyümölccsel is helyettesíteni. Én például biztos vagyok benne, hogy ki fogom próbálni szederrel is!

Ha kevesebb krémmel és vékonyabb alappal képzeljük el a tortát, használjunk 22 cm-es formát.

Hűtéskor célszerű légmentesen lezárva tárolni, nehogy a krém átvegye a hűtőszekrény szagát. 

Növényi habbal, laktózmentes joghurttal, vajjal és tejföllel a laktózérzékenyeknek sem kimaradnia ebből a csodás-gyümölcsös élményből.

forrás

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr5312647497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása