Rakott karfiol egyszerűen
2017. március 21. írta: orkat

Rakott karfiol egyszerűen

A tavasz beköszöntével egyre nagyobb kedvet kap az ember a zöldséges ételekhez. Mi legalábbis így vagyunk ezzel. Nagyon szép karfiol mosolygott rám a napokban a zöldséges pultról, aminek nem tudtam ellenállni. A következőképpen alakult a sorsa...

1_49.jpg

Hozzávalók:

1 fej karfiol

1/2 kg darált hús

25 dkg rizs

bors

2 evőkanál olaj

1 nagy pohár tejföl

2 tojás

10 dkg reszelt sajt (füstölt)

5 dkg reszelt sajt (bármilyen)

A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A karfiolt rózsáira szedve, bő, sós vízben 10 percig előfőzzük. Közben megpároljuk a rizst - nem muszáj teljesen megfőnie, lehet fogkemény is. A darált húst kevés olajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk. Tulajdonképpen minden hozzávalót - majdnem teljesen - készre főzünk. Egy jénai tálban összekeverjük a főtt rizst a megpirított darált hússal, majd megszórjuk a füstölt sajttal ezt a húsos-rizses réteget. Az előfőzött karfiolrózsákat szépen elrendezzük a sajtos rétegen, majd nyakon öntjük az előzőleg összekevert és sózott tejfölös-tojásos keverékkel. Végül kevés reszelt sajtot szórunk a tetejére. Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt pirosra sütjük. Ízlés szerint kevés tejföllel gazdagíthatjuk tálaláskor.

 

3_20.jpg


2_34.jpg

 

Tanács:

Minden hozzávalót bátran fűszerezzünk, hogy a végeredmény kellően ízes legyen!

Kevesebb rizzsel, több karfiollal, cukorbetegek és fogyókúrázók is bátran, lelkiismeret-furdalás nélkül fogyaszthatnak belőle.

Ha laktózmentes tejfölt használunk a karfiolhoz, az erre érzékenyek sem maradnak le erről a csodálatos íz-élményről!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr1412358823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

48lujza 2022.01.06. 11:13:51

Köszönöm a receptet. Nagyon tetszik. Most elkészítem. Biztosan nagyon finom lesz.
süti beállítások módosítása