Isteni narancsos, csodásan omlós tészta, utánozhatatlan házi barack vagy éppen szilvalekvár. Igazi téli sütemény, mely megidézi a Karácsony szellemét. Újra és újra, ahányszor csak megsütjük.
Hozzávalók (kb 30 darabhoz):
40 dkg finomliszt
1 csipet só
16 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
4 db tojássárgája
24 dkg margarin (hideg!)
1 narancs reszelt héja (legfinomabb reszelőn!)
10-15 dkg sárgabaracklekvár (vagy szilvalekvár)
A liszt felét késes aprítóban elvegyítjük a margarinnal. A liszt másik feléhez közben hozzáadjuk a sót, porcukrot és vaníliás cukrot, illetve a narancs finomra reszelt héját. Beletesszük a tojások sárgáit, és összegyúrjuk a margarinos-lisztes keverékkel. Sokáig, és kitartóan gyúrjuk, míg jól gyúrható, egynemű tésztát nem kapunk. Ha ezzel megvagyunk, csomagoljuk fóliába és tegyük a hűtőbe pihenni, legalább egy órára.
Amikor letelt a pihentetési idő, melegítsük elő a sütőt 200 fokra (én légkeverésen sütöm, mert nem fér el egy tepsiben). Amíg a sütő melegszik, diónyi gombócokat formázunk (jól átgyúrva a tésztát), sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket. Hüvelykujjunk segítségével kis mélyedést alakítunk ki a tészta közepén, amibe - lehetőség szerint HÁZI - lekvárt kanalazunk. Nálunk a barack és a szilva a nyerő íz kombináció.
Sütésre várva :)
Betoljuk az előmelegített sütőbe az "angyali szemeket" és 12-15 perc alatt készre sütjük őket. Fontos, hogy ne süljenek túl, nehogy kiszáradjanak - inkább világosak legyenek! Sülés után a tepsin hagyjuk kihűlni, és tegyük jól záródó dobozba a kész süteményt. Pár órás pihenés után kissé megpuhulnak, és elérik végső állagukat.
A recept innen származik.