Hortobágyi palacsinta - Kata konyhájából
2016. április 02. írta: orkat

Hortobágyi palacsinta - Kata konyhájából

Nálunk sokszor készül paprikás csirke. Mindig bő lével készítem, és persze főzök bele egy csirkemellet is, hogy minél kevesebbet kelljen vesződnöm az elmaradhatatlan hortobágyi palacsintával, amit szintén nagyon szeretünk. Így a másnapi maradékból könnyen és gyorsan összeállítható a habkönnyű palacsinta, a krémes töltelékkel és selymes szósszal. Kis családunk egyik nagy kedvence. Nem ok nélkül...

 

1_38.jpg

 

Hozzávalók:

A palacsintához:

30 dkg liszt (15-15 teljes kiőrlésű és finom)

1 mokkáskanál sütőpor

2 csipet só

6 dl tej

2 dl szódavíz

2 tojás

olaj (a sütéshez)

A töltelékhez (paprikás csirke maradékból):

fél csirkemell filé (főtt hús)

tejföl (ízlés szerint)

szaft maradék - lehet pörkölt kockából is készíteni - (ízlés szerint)

A szószhoz:

paprikás szaft maradék

keményítő/liszt a sűrítéshez (ízlés szerint)

 

Ehhez az ételhez a palacsinta hozzávalóin kívül nehéz pontos mennyiségekkel szolgálnom. Hogy miért? Mindenki másként szereti - van, aki sok és hígabb szósszal, van, aki nem szereti a csirkemellet, van, aki a darált húsra esküszik, van, aki a darabosra. Szóval én most megpróbálom leírni a mi családunk által igen közkedvelt, krémes, habkönnyű hortobágyi palacsintát.

A palacsinta hozzávalóit összekeverem - előbb a száraz alapanyagokat a fele mennyiségű folyadékkal és tojásokkal csomómentesre keverem, majd felhígítom a maradék tejjel és szódavízzel. Félreteszem pihenni, míg elkészül a töltelék és szósz.

A töltelékhez a csirkemellet késes aprítóba teszem, majd teszek hozzá sót, kevés tejfölt és szaftot. Olyan állagúra és ízűre készítem, ahogy mi szeretjük - teljesen krémesre, darabmentesre. Így a gyerekek sem fanyalognak a szárazabb hús megrágásakor. (Kóstoljuk nyugodtan, és próbáljuk meg a megadott hozzávalókkal elérni azt az ízt, amire vágyunk.

A szószhoz felhasználom a maradék szaftot a paprikás csirkéből, de keményítővel és botmixerrel sűrítem illetve simára pürésítem. Itt is mindenki saját maga döntse el, hogy sűrűbben vagy hígabban szereti. (Egy a fontos, legalább 5 dl szósz legyen - mi elég szaftosan szeretjük.)

Ha ezekkel megvagyunk, elővehetjük a palacsintasütőt, és a legforróbb fokozaton (legnagyobb lángon), kevés olajjal megkenve kisütjük az 'egészséges' palacsintáinkat. Közben kb. 1 evőkanálnyi húsos töltelékkel megtöltjük, majd becsomagoljuk és tálba rendezzük. Tálaláskor jól meglocsoljuk a szósszal.

2_27.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr618554442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MittuDomain 2016.04.03. 16:23:39

PÖRKÖLT KOCKA
atyaisten :(

orkat · https://www.facebook.com/katakonyhaja.orkat/ 2016.04.03. 19:47:23

@MittuDomain: Ez is egy lehetőség, ha esetleg ki kellene pótolni a szaft maradékot... Nyilván, nyomába sem ér az eredetinek, de segíthet áthidalni a problémát.

MittuDomain 2016.04.03. 20:59:01

@orkat: Nyilván, nyomába sem ér az eredetinek...:)köszi

(ha én kajablogot üzemeltetnék, nem mernék leírni ilyeneket hogy pörkölt kocka,vegeta,leveskocka stb..)

Jelen esetben mennyiből állna egy pörkölt alapot összedobni a cél érdekében,nem vagyok szakács de szerintem még egy nyomorult hortobágyi is megérdemelne ennyit.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2016.04.03. 21:00:59

Hát, ez így elég visszataszító. Főleg az a semmilyen, fehér, pépes izé, mint töltelék... :(

2016.04.04. 15:45:46

Csak jelzem, ez a kádári gasztronómia agyszüleménye. A pörköltkocka mellé hiányolom a jó öreg vegetát, akkor lenne igazi retró borzadály...

kapusedző 2016.04.04. 16:28:18

@boxorka: Azért még lehet ezt turbózni. Esetleg egy kis piros arannyal. Az még finomabbá tenné! :D
Ez olyan, mint a marhahúsleves kockából...

Csak Norris 2016.04.05. 09:28:27

@boxorka: Most nem értem, a hortobágyi palacsintával van bajod, vagy az elkészítési módjával?

Egyébként kajában az a szó hogy retró, netto hülyeség.
Ha így hívnák akkor rögtön roppant rendi lenne: "crêpes de Hortobágy " :DDD

"Az étel valójában nem a Hortobágyról származik. Az 1958-as brüsszeli világkiállításra találta ki egy szakács, és egyszerű marketing-fogásként kapta ezt a nevet. Hamar népszerű étellé vált, és ma már minden rendes szakácskönyvben, minden étlapon szerepel. Egy hasonló recept már az 1930-as években is volt publikálva."
(Forräs: Wiki)

Tehát a rendszer csak felkapta, de kompatiilis Volt nyugat európával.

orkat · https://www.facebook.com/katakonyhaja.orkat/ 2016.04.07. 09:06:02

@MittuDomain: Én másként látom. A leveskocka használatát nem tartom bűnnek, de nyilván nem azt részesítem előnyben, ha van friss zöldség is. Mégis, lehetnek olyan időhiányos helyzetek, amikor az ember 'bűnbe eshet'.

A 'nyomorult' hortobágyi valódi pörkölt alapot kapott a recept szerint - de ha nincs plusz 15 perced az újabb alap elkészítésével vacakolni, és szeretnél több szószhoz jutni...

orkat · https://www.facebook.com/katakonyhaja.orkat/ 2016.04.07. 09:08:16

@Before: 'semmilyen, fehér, pépes izé,' - csirkemellből készült húspép. Kíváncsi lennék, hogy a hófehér húsból hogyan lehetne ennél élénkebb színt kreálni? Majdnem tiszta színhús a töltelék... (A pépesség pedig a kisgyerekeim miatt van, ha esetleg elkerülte volna a figyelmet...)

orkat · https://www.facebook.com/katakonyhaja.orkat/ 2016.04.07. 09:13:47

Nem gondolom, hogy főbenjáró bűnt követtem volna el akkor, amikor kiegészítő lehetőségként megemlítettem a pörkölt kockát. Senkit nem köteleztem a használatára, és a recept eredetileg a pörkölt/paprikás alapot javasolja. Ha kevésnek bizonyulna szósz mennyisége, és nincs idő újabb pörkölt alappal vacakolni, pótlásnak javasoltam.

MittuDomain 2016.04.07. 17:24:48

@orkat: Rendben,értem amit írsz,-bár nekem idegen dolgok ezek- nem vagyunk egyformák,mindenki azt használ amit jónak lát,rosszat biztos nem akartál én meg nem akartam trollkodni,bocsi!

Csak Norris 2016.05.19. 11:35:45

"Kíváncsi lennék, hogy a hófehér húsból hogyan lehetne ennél élénkebb színt kreálni? "

Gondolom sok paprikával, vagy az "gészséges" ételfestékkel.:)
süti beállítások módosítása