Hozzávalók (6-8 személyre):
2 zsemle (én teljes kiőrlésűt használtam)
tej (amennyit a zsemle felszív)
50 dkg darált hús (vegyesen sertés+marha)
1 közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma vagy ennek megfelelő fokhagyma granulátum
2 tojás
1 evőkanál mustár
1 teáskanál majoranna
só (3 nagy csipet)
bors (1 csapott kávéskanál)
1 púpos teáskanál pirospaprika
10 dkg reszelt sajt (füstöltet használtam)
kb. 20 dkg brokkoli
Sütéshez:
kevés zsiradék
őzgerinc sütőforma
A sütőt bekapcsoljuk, és 160 fokra előmelegítjük (elektromos sütő, légkeverés). A rózsáira szedett brokkolit feltesszük főni, amíg előkészítjük a fasírt masszáját. Forrástól számított 8-10 percig főzzük, hogy egészen biztosan megpuhuljanak. Közben a zsemléket feldaraboljuk (én kézzel szoktam összetépkedni), beáztatjuk tejbe, majd kifacsarjuk a feleslegtől, összemorzsoljuk, és a darált húshoz keverjük. A meghámozott, apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, a 2 tojást is beledolgozzuk a húsba. Mustárral, majorannával, sóval, borssal, pirospaprikával ízesítjük, fűszerezzük. Tegyük ezt bátran, ne spóroljunk velük! Keverjük bele a reszelt sajtot is. Vegyünk elő egy őzgerinc formát, zsírozzuk/vajazzuk ki, majd kézzel nyomkodjuk a húsos massza 1/3-át az aljába. Közben a brokkoli megfőtt. Fektessük a formába őket, és takarjuk be a maradék fasírt alappal. Fedjük le a formát alufóliával, kicsit szurkáljuk meg a tetejét, hogy a felesleges gőz távozni tudjon, majd toljuk a sütőbe 30 percre. Ha ez az idő letelt, távolítsuk el a fóliát, és újabb 30 percre, felvéve a hőt 220-230 fokra süssük tovább. Az utolsó 10 percben, ha nem pirul eléggé a tetje, vehetjük még magasabbra a hőmérsékletet. Amikor kész, célszerű pár percet várni, hogy a formából kiborítsuk, majd szeleteljük. Fogyaszthatjuk egy főzelék feltétjeként, de kaphat főszerepet is a tányérunkon valamilyen köret társaságában. Ehetjük hidegen, melegen, ki hogy szereti.