...ami - eddigi tapasztalatom szerint - majdnem minden háziasszony mumusa. Sok receptet átböngésztem, rengeteget ki is próbáltam. Cifrábbnál cifrább praktikákkal találkoztam, de számomra a következő elkészítési mód vált be.
Kakasból készült húsleves grízgaluskával
Hozzávalók (6 személyre):
1 tojás
csipet só
késhegynyi sütőpor
kb. 4 evőkanál búzadara (ez függ a tojás nagyságától)
Tegyünk fel egy lábasban vizet forrni. A tojást egy mélyebb tálkában felverjük egy villa segítségével, sózzuk - esetleg kevés ételízesítőt is tehetünk bele -, majd apránként hozzáadjuk a búzadarát. Amikor még könnyen keverhető, de nem folyós állagú a 'tésztánk', tegyük bele a sütőport is, majd pár percre tegyük félre. A pihenő leteltével 2 kávéskanál segítségével formázzuk meg a galuskákat, és főzzük kb. 8 percig. Félidőben fordítsunk a grízgaluskákon egyet, így egészen biztosan megfőnek.
Tanács:
Ha az első galuska a vízbe engedésekor szétesik, tegyünk még egy kevés búzadarát a masszához.
Bármennyire is kicsinek tűnik a kávéskanál a formázáshoz, kellően méretesek lesznek a galuskák, ugyanis főzés közben többszörös méretűre dagadnak.
Ha az első pár próbálkozás esetleg nem sikerülne túl jó, ne adjuk fel! Gyakorlat teszi a mestert!