Kis kiflik - az egészség jegyében
2016. február 06. írta: orkat

Kis kiflik - az egészség jegyében

A blogon találkozhattunk már a mini hot-dogok finomlisztes változatával, azonban most egy teljes kiőrlésű, magos verziót sütöttem, az eredeti recept apró változtatásaival. Az eredmény ugyanolyan finom, puha, ínycsiklandó sós sütemény, közepén fűszeres mustárral és virslivel. Hmmm...

1_37.jpg

Hozzávalók (48 db-hoz):

A tésztához:

10 dkg finomliszt

15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt

25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt

1 csapott evőkanál só

2 dl olaj (elég lehet 1,5 dl is...)

3 dl tej

1 csomag friss élesztő

1 teáskanál kristálycukor

1 teáskanálnyi ecet (lágyítja a tésztát)

Tölteléknek:

12 darab Füstli virsli (negyedelve) + mustár

A tetejére (kenni):

kb. 1 db tojás

 

A sütőt begyújtjuk, és 220 fokra melegítjük (gázsütő), illetve, 190-200 fokra (elektromos sütő, légkeverés módnál), miközben készül a süteményünk. A száraz hozzávalókat (lisztek és só) összekeverjük egy nagy tálban. Közben langyosra melegítjük a tejet, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és jól elkeverjük. Kimérjük az olajat, beletesszük az ecetet, a lisztes keverékhez öntjük, majd rögtön beleborítjuk a cukros tejben elkevert élesztőt is. Jól összedolgozzuk, és – most jön lényeg – NEM kell KELESZTENI!!! Rögtön nekiláthatunk a feldolgozásnak. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Kiválasztjuk az egyiket, addig a többit hűvös helyre tesszük. Lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk, kb.30-35 cm átmérőjűre. Derelye vagy pizza vágóval 16 egyenlő cikkre vágjuk, így vékony, egyenlő szárú háromszögeket kapunk. A szélesebbik végükbe tesszük a tölteléket – negyed virsli+ sok! mustár, – majd a széleket jól betömködve, hogy a mustár ki ne folyjon, a szélesebb végétől indulva feltekerjük, és sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk őket. Ha ezzel készen vagyunk, még kétszer megismételjük a munkafolyamatot, hogy felhasználjuk az összes tésztát. Majd a felvert egész tojással lekenjük őket, és kb. 20 perc alatt készre sütjük. Frissen a legfinomabb, de másnap kicsit megmelegítve is kapós marad.

 

2_26.jpg

Sajtos 'maxi' hot-dogok

Tanács:

Talán a legbonyolultabb folyamat, hogy a harmad mennyiségű tésztát megközelítőleg kör alakúra nyújtsuk. Ehhez azt tudnám javasolni, hogy a lisztezett deszkára kis cipó formában tegyük a tésztát, majd nyújtsunk rajta egy keveset. Tegyük rá a tenyerünket a közepére, és fordítsunk rajta egy ’negyedet’. Újabb kevés nyújtás, újabb tenyeres fordítás, és így tovább. Nem mondom, hogy elsőre mértani pontosságú köröket tudunk készíteni, de a gyakorlat meghozza az eredményét. Ha meg egy kicsit ’amőbára’ sikeredik, nem gond, hiszen feltekerés és sütés után senki nem fogja ezt észrevenni! :)

Kulcsfontosságú a töltelék gondos ’bezárása’ a tésztába, ha mondjuk virsli helyett 3szög sajtot használunk! Ehhez a háromszög két közelebb eső sarkát kicsit széthúzzuk, és betömködjük a sajt alá, hogy ne lehessen belátni oldalt a feltekeréskor.

Természetesen a töltelék meghatározásakor csak a képzeletünk szabhat határt. Lehet bele sonkás, darált húsos, zöldséges finomságot is rejteni, csak egy a fontos: intenzív ízeket zárjunk a kiflikbe – hiszen a tészta lágyítja az összhatást!!! Szerintem pedig nincs annál rosszabb, ha egy sósnak kikiáltott sütemény nem elég sós, vagy intenzív!

Ha nem akarjuk elaprózni, a tésztát nem kell 16 cikkre vágni, lehet kevesebbre is, értelemszerűen nagyobb mennyiségű töltelékkel és kevesebb darab kiflivel a végén.

Tetejét tetszés szerint lehet magokkal, mákkal díszíteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr198365312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

skylin 2016.02.07. 17:35:28

2dl olaj???? Az egészség jegyében? :D : D

orkat · https://www.facebook.com/katakonyhaja.orkat/ 2016.02.07. 17:48:50

@purpledragon: Jobb, mintha disznózsír lenne... Muszáj valamilyen zsiradékot használni, méghozzá nagyobb mennyiségben, különben nagyon száraz lesz az eredmény...
süti beállítások módosítása