Káposztás tészta...
2016. január 31. írta: orkat

Káposztás tészta...

...avagy cvekedli, ahogy a Nagymamám, 'Lőrinci Mama' nevezte, aki mindig eszembe jut, ha ez kerül az asztalra. Ki sósan, ki édesen. Ki borssal, ki nélküle. Ki borsosan és cukrosan szereti. Ahány ház, annyi szokás. Egy azonban minden formájában közös: finom. Egyszerűen elkészíthető, pénztárcabarát, melegítve sem veszít vonzerejéből. A gyermekeim is (2; 4) nagy kedvvel fogyasztják, Nekik mézzel szoktam készíteni, kicsit enyhébb fűszerezéssel.

nosalty_1.jpg

 

Hozzávalók:

1 közepes fej káposzta

5 ek cukor (vagy több, ízlés szerint - mézzel is helyettesíthetjük)

5 dkg vaj (vagy bármilyen más zsiradék - olaj, zsír)

bors (elhagyható)

1 ek só

1 csomag, 500 g fodros kocka (vagy sima cvekedli, azaz kockatészta)

 

A káposzta külső leveleit levesszük, torzsáját kivágjuk. Legkönnyebben úgy, ha négybe vágjuk a káposzta fejet. Majd ha van, káposztareszelőn lereszeljük, vagy ha nincs, éles késsel nagyon apróra vágjuk. Nagy tálba tesszük, sózzuk, jól összekeverjük, és legalább 30 percet pihenni hagyjuk. (Eközben a káposzta puhulni kezd, és veszít nedvességéből is.) Ezalatt vegyünk elő egy magasabb falú serpenyőt, amibe később a kifőtt tészta is bele fog férni, forrósítsuk fel a zsiradékot, és tegyük hozzá a cukrot. Mérsékelt tűzön barnulásig pirítjuk. A fél óra elteltével a káposzta levét jól kinyomkodjuk, majd a karamellizált cukorra borítjuk és aranybarnára pirítjuk. Időközben főzzük ki a tésztát is, majd ha mindkét összetevő elkészült (megfőtt a tészta, és le is szűrtük, illetve megpirult a káposzta), egyesítsük őket a serpenyőben, majd jól keverjük össze. Tálaláskor ízlés szerint cukrozhatjuk, borsozhatjuk, de akár sózhatjuk is. Ki, hogyan szereti. 

 

Tanács:

Egészségesebb változatnál használhatunk mézet a cukor helyett, illetve teljes kiőrlésű vagy csökkentett szénhidráttartalmú tésztát. Így kímélőbb étrendbe, a vonalaikra vigyázók menüjébe is beilleszthető ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr108007147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása