Csak semmi fakszni. A paradicsom mellett, a friss bazsalikom és zellerzöld, biztosítja a különleges ízvilágot, melyet kedvünkre édesíthetünk. Fogyasztható melegen, de akár hidegen is. Klasszikus változata, mindenki kedvence, a menzákról jól ismert betűtésztás verzió. Ezt persze kedvünkre variálhatjuk. Sajttal, pirítóssal, vagy bármilyen más levestésztával is fogyasztható.
Hozzávalók (2-3 személyre):
1 kis sűrített paradicsomkonzerv
1 púpos evőkanál liszt
2 evőkanál olaj
5-6 dl víz (hideg)
só (1 nagyobb csipet)
bors (kevés)
2-3 evőkanál cukor (ízlés szerint)
3-4 levés friss bazsalikom
2 kisebb szál zellerzöld
Egy kisebb lábosban felhevítjük az olajat, beletesszük a lisztet, és zsemleszínűre pirítjuk gyakori kevergetés mellett. Majd felöntjük hideg vízzel, és gyors mozdulatokkal csomómentesre keverjük. (Ne ijedjünk meg, ha ez mégsem sikerült volna, a botmixer csodákra képes!) Majd beletesszük a sűrített paradicsomot, a fűszereket, sóból és cukorból kicsit kevesebbet az előírtnál, és 10 percig főzzük, hogy jól összeérjenek az ízek. A főzési idő leteltével kóstoljuk meg, és cukrozzuk, sózzuk saját szánk íze szerint. Végül tálalás előtt szabadítsuk meg a levest a zöldektől (persze csak ha nem áll szándékunkban megenni őket), és fogyasszuk jó étvággyal. Remekül illik hozzá az apró levestészta, rizs, sajt, vagy pirítós is.
Köszönet Férjem Édesanyjának a receptért!