A nyári nagy melegben szívesebben eszünk hidegen (is) fogyasztható ételeket. A gyümölcsleves pont ilyen! Ez a krémleves most szederből készült, íze kellemesen fanyar, állaga krémes. Könnyű tejszínhab teszi teljessé az ízharmóniát.
Hozzávalók:
50 dkg szeder
kb. 1 liter víz
1 csipet só
2 púpos evőkanál cukor
1 csapott kávéskanál fahéj
citrom (1 vastagabb szelet)
1 púpos evőkanál liszt
2 púpos evőkanál tejföl
1-2 dl főzőtejszín (ízlés szerint elhagyható)
A jól megmosott gyümölcsöt felteszem a sóval, fahéjjal, cukorral és citromkarikával főni, kb 1 liter vízben. Megvárom, míg felforr, majd alacsony lángon főzöm kb. 10 percig. Leveszem a lábost a tűzről, átöntöm a levest egy mély tálba, amiben botmixerrel pürésítem, majd sűrű szűrőn visszaöntöm a lábosba. Ezután elkészítem a habarást. A lisztet simára keverem a tejföllel, merek hozzá 1-2 merőkanálnyit a főzőléből. Csomómentesen elkeverem, majd hozzáadom a leveshez. Kb 5. percig főzöm még. Közben kóstolom, és cukrozom, illetve ha túl 'vad' vagy fanyar a leves, főzőtejszínnel lágyítom az ízeket. Tálalás előtt lehűtöm, és tejszínhabbal, illetve friss szederrel fogyasztjuk. Nagy melegben kiváló hűsítő!
Tanács:
Cukor helyett lehet mézzel is készíteni.