Nyáron, a kánikula ideje alatt a könnyen és gyorsan elkészíthető, nem túlságosan megterhelő ételeket részesítjük előnyben. Ez a zöldséges tésztaétel minden feltételnek megfelel. Ráadásul még finom is! Férjem édesanyja ihlette az ötletet, amit ezúton is köszönök Neki. Bátran ajánlom ezt a finomságot a húsmentes fogások kedvelőinek, vegetáriánusoknak IS.
Hozzávalók:
kb. 50 dkg zöldség (én cukkinit és sárgarépát használtam)
kb. 30 dkg spagetti tészta
5 dl tej
5 dkg margarin
2 evőkanál olaj
2 csomag carbonara szósz alap
só
reszelt sajt (ízlés szerint - elhagyható)
A zöldségeket meghámozom, és uborka vagy zöldségszeletelőn azonos vastagságúra darabolom őket. Közben a tésztának felteszek egy nagy lábosban vizet forrni. Amikor felforrt, jól megsózom, majd kifőzöm benne a spagetti tésztát. (Vigyázzunk, ne főjön túl!) Vissza a szószhoz. A margarin és olaj keverékét felforrósítom egy magas falú serpenyőben, majd beleteszem a sárgarépát. Jó alaposan megpirítom, min. 5 perc, majd hozzáadom a felszeletelt cukkinit is, rászórom a carbonara alapot, jól elkeverem, felöntöm a fél liter tejjel, majd forrás után kb. 10 percig főzöm. Közben gyakran kevergetem. Amikor kész, tehát a répa kellően megpuhult, ízlés szerint sózom a szószt, hiszen a répa édeskés íze igen domináns tud lenni. Időközben megfőtt a tészta is, melyet leszűrünk, és a szósszal tálalunk. Fogyaszthatjuk reszelt sajttal (én parmezánnal ettem), de megszórhatjuk pirított hagymával is. Nem fogunk csalódni, igazi ínyenc fogás!