Bátran ajánlom ezt a kellemes ízű, krémes állagú levest, azoknak IS, akik alapvetően nem rajonganak a karfiolért. Hogy miért? Mert a krumpli és a sajt kellően elnyomja a karfiol jellegzetes, némelyeknek túl markáns ízét. Na persze nem teljesen... Másfél éves kislányom és 3 és fél éves kisfiam egyik kedvenc levesének receptjét osztom meg most Veletek. Fogadjátok szeretettel!
Hozzávalók:
1 fej karfiol
2 nagyobb szem krumpli
1 húsleves kocka (én marhát használtam)
só
fehér bors
kb. másfél liter víz
2 púpos evőkanál tejföl
5-10 dkg sajt (ízlés szerint)
A karfiolt megtisztítom, rózsáira szedem, és a megpucolt, felkockázott krumplival együtt felteszem egy lábosban főni. Célszerű kezdetben csak annyi vizet használni, amennyi éppen ellepi a zöldségeket. Beleteszem a fűszereket, nem sajnálva a sót, de vigyázva az igen intenzív ízű fehér borssal, hozzáadom a leveskockát is, és kb. 15-20 perc alatt puhára főzöm a karfiolt és a burgonyát. Valahol azt olvastam, ha elkészítése közben nem fedjük le a karfiolból készült ételt, kevésbé érezzük puffasztó hatását. Lehet benne némi igazság - tapasztalatból mondom! ;) Ha a zöldségek megpuhultak, beleteszem a tejfölt, reszelek bele kevés sajtot (jelen esetben 3 dkg parmezánt használtam, de bármilyen más sajt is megteszi, sőt el is hagyható), majd az egészet krémesítem, botmixer segítségével. Ízlés szerint hígítom forró vízzel, esetleg sózom még, ha szükséges. Fogyaszthatjuk reszelt sajttal, levesgyönggyel, vagy pirítóssal is. Jó étvágyat kívánok hozzá!