Régóta vonzottak a mini húsgolyók; ahogy ide-oda hempergőznek az ízes mártásokban, ahogy hívogatnak akár paradicsomos, akár tejszínes, akár sajtszószos palástjukban. Ez a vonzalom beteljesedett egy tejszínes sajtszószos változatban, ahol a zöldfűszeres pulyka gombócokat spagetti fészekben tálaltam. Hmmm...
Hozzávalók:
A mini húsgolyókhoz:
50 dkg darált pulykahús
15 dkg rizs (lehetőleg félig előfőzött rizs)
3 kávéskanál só
1-1 kávéskanál bazsalikom, illetve majoranna
késhegynyi fehérbors
petrezselyemzöld
1 tojás
A sajtos mártáshoz:
15 dkg reszelt sajt/ tömlős sajt - trappista, füstölt, eidami (ízlés szerint)
3 dl főzőtejszín
3 dl víz (vagy több, ha időközben nagyon elfőné a levét, és nyers maradna a gombócok közepe)
só
(Amennyiben időnk engedi, a rizst nyersen is felhasználhatjuk a húsgolyókhoz, de így lényegesen megnő az étel elkészítésének ideje. Ezért célszerű előre, legalább félkészre főzni. Az recept szempontjából mindegy, hogy főtt vagy nyers rizst használunk-e, csak utóbbi esetben tovább kell főznünk, és vélhetőleg több vizet használunk majd.)
Szükségünk lesz egy magasabb falú, lehetőleg teflonos (tapadásmentes) bevonatú, de széles edényre, fedővel. Készítsük elő a hozzávalókat, majd állítsuk össze a húsgombócok masszáját. Egy tálba borítsuk bele a húst, szórjuk meg a fűszerekkel, és tegyük hozzá a tojást. Dolgozzuk jól össze (kézzel vagy fakanállal), majd adjuk hozzá a rizst. Vegyítsük el a húsos masszával. Közben a főzőedénybe öntsük bele a főzőtejszínt és a vizet, sózzuk ízlés szerint (figyelembe véve a később hozzáadandó sajtok sósságát), és tegyük fel melegedni. Amikor felforrt, teáskanál segítségével kanyarintsunk ki egy kis adag masszát, majd kezünkkel formázzunk kis méretű golyókat, és dobjuk őket a forró tejszínes szószba. Próbáljunk egyforma méretű gombócokat gyártani (erre szolgálna a teáskanál mértékegységként), hogy a főzési idejük nagyjából megegyezzen. Ha az összes gombóc a szószban csücsül, fedjük le őket, és főzzük, amíg a rizs teljesen meg nem puhul. (Ez lehet 20-50 perc is, attól függően, milyen rizst használtunk). Időközben kevergessük meg a golyókat, hogy minden oldaluk érintkezzen a folyadékkal, illetve pótoljuk a csendben elpárolgott vizet, ha vészesen fogyna a 'főzőlé'. Ha a gombócok megfőttek (ezt kóstolással ellenőrizhetjük), tegyük a szószhoz a sajtot vagy sajtokat, és varjunk, míg elolvadnak. Ezután kóstoljuk meg, és ízlés szerint sózzunk utána. Ha túl sűrű lett a szósz, öntsük fel kevés vízzel vagy tejszínnel. Sós vízben, fogkeményre (al dente) főzött spagettivel tálaljuk.