Zöldfűszeres pulykagombócok spagetti fészekben, sajtos mártásban
2015. január 31. írta: orkat

Zöldfűszeres pulykagombócok spagetti fészekben, sajtos mártásban

Régóta vonzottak a mini húsgolyók; ahogy ide-oda hempergőznek az ízes mártásokban, ahogy hívogatnak akár paradicsomos, akár tejszínes, akár sajtszószos palástjukban. Ez a vonzalom beteljesedett egy tejszínes sajtszószos változatban, ahol a zöldfűszeres pulyka gombócokat spagetti fészekben tálaltam. Hmmm...

1_22.jpg

 

Hozzávalók:

A mini húsgolyókhoz:

50 dkg darált pulykahús

15 dkg rizs (lehetőleg félig előfőzött rizs)

3 kávéskanál só

1-1 kávéskanál bazsalikom, illetve majoranna

késhegynyi fehérbors

petrezselyemzöld

1 tojás

A sajtos mártáshoz:

15 dkg reszelt sajt/ tömlős sajt - trappista, füstölt, eidami (ízlés szerint)

3 dl főzőtejszín

3 dl víz (vagy több, ha időközben nagyon elfőné a levét, és nyers maradna a gombócok közepe)

(Amennyiben időnk engedi, a rizst nyersen is felhasználhatjuk a húsgolyókhoz, de így lényegesen megnő az étel elkészítésének ideje. Ezért célszerű előre, legalább félkészre főzni. Az recept szempontjából mindegy, hogy főtt vagy nyers rizst használunk-e, csak utóbbi esetben tovább kell főznünk, és vélhetőleg több vizet használunk majd.)

Szükségünk lesz egy magasabb falú, lehetőleg teflonos (tapadásmentes) bevonatú, de széles edényre, fedővel. Készítsük elő a hozzávalókat, majd állítsuk össze a húsgombócok masszáját. Egy tálba borítsuk bele a húst, szórjuk meg a fűszerekkel, és tegyük hozzá a tojást. Dolgozzuk jól össze (kézzel vagy fakanállal), majd adjuk hozzá a rizst. Vegyítsük el a húsos masszával. Közben a főzőedénybe öntsük bele a főzőtejszínt és a vizet, sózzuk ízlés szerint (figyelembe véve a később hozzáadandó sajtok sósságát), és tegyük fel melegedni. Amikor felforrt, teáskanál segítségével kanyarintsunk ki egy kis adag masszát, majd kezünkkel formázzunk kis méretű golyókat, és dobjuk őket a forró tejszínes szószba. Próbáljunk egyforma méretű gombócokat gyártani (erre szolgálna a teáskanál mértékegységként), hogy a főzési idejük nagyjából megegyezzen. Ha az összes gombóc a szószban csücsül, fedjük le őket, és főzzük, amíg a rizs teljesen meg nem puhul. (Ez lehet 20-50 perc is, attól függően, milyen rizst használtunk). Időközben kevergessük meg a golyókat, hogy minden oldaluk érintkezzen a folyadékkal, illetve pótoljuk a csendben elpárolgott vizet, ha vészesen fogyna a 'főzőlé'. Ha a gombócok megfőttek (ezt kóstolással ellenőrizhetjük), tegyük a szószhoz a sajtot vagy sajtokat, és varjunk, míg elolvadnak. Ezután kóstoljuk meg, és ízlés szerint sózzunk utána. Ha túl sűrű lett a szósz, öntsük fel kevés vízzel vagy tejszínnel. Sós vízben, fogkeményre (al dente) főzött spagettivel tálaljuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr427124659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása