Babakonyha Kata konyhájában - praktikus tanácsok Anyatársaimnak,
2015. január 14. írta: orkat

Babakonyha Kata konyhájában - praktikus tanácsok Anyatársaimnak,

leendő vagy akár gyakorló Anyukáknak, Nagymamáknak

Bevallom, régóta motoszkál már bennem ez a téma. Én is, és a környezetemben élő Anyukák nagy része is szembekerült első, vagy éppen sokadik gyermekükkel kapcsolatosan az alábbi problémával: Hogyan és mikor oldjam meg a főzést? Mit egyen a baba?  Miért nem eszik?

Úgy gondoltam, megosztom eddigi tapasztalataimat, a teljesség igénye nélkül, hátha segítségére lesz leendő vagy éppen gyakorló Anyatársaimnak. :)

Én az ezen a linken található táblázat alapján kezdtem, illetve a mai napig is gyakorlom a hozzátáplálást. Sok fejtöréstől mentett meg, amikor a mit ehet és mikortól kérdések kezdtek el cikázni a fejemben. Szerencsések vagyunk, mivel a családunkban nem fordult elő ételallergia, így nem kellett nagyobb fokú óvintézkedéseket bevezetnünk. Akinél ez a veszély fennáll, az mindenképpen egyeztessen a védőnőjével/gyermekorvosával, NE higgyen senki másnak! 

Hogy miért írtam a bevezetőmben, hogy akár a sokadik gyereknél is előfordulhatnak nem várt fordulatok? Mert minden gyerek más és más. Nekem is két gyerekem van, és tapasztalatból állítom, hogy nincs túl sok közös bennük, ami az étkezési szokásaikat illeti. Talán csak annyi, hogy mindketten imádnak enni! :)

Elsőként kezdeném az általam praktikusnak ítélt fogásokkal, fortélyokkal, amik megkönnyíthetik a főzőcskézést:

1. Időt és energiát spórolhatunk, ha van vízforralónk és botmixerünk. (Ha ez ételeket főzéskor eleve forró vízzel tesszük fel főni, rengeteg időt spórolhatunk meg. A botmixer pedig kevesebb mosatlant eredményez, mint turmixgép rokona; csak beletesszük a lábosba/tálba/tányérba, és kezdődhet a pürésítés - nincs öntögetés, nincs külön mosogatás.)

2. Mindenképpen jól jöhet a légmentesen záró pohár/tányér/doboz, hogy az egyszerre több adag elkészítése után, még legalább 2 napig tárolhassuk a finomságokat a hűtőben. Mert célszerű egyszerre legalább 2-3 napi ételmennyiséget megfőzni, így csak minden 2.-3. nap kell elvonulnunk a konyhába.

3. Jó barát és segítőtárs a mélyhűtő is. Nyáron az idényzöldségekből, gyümölcsökből, illetve a húsokból célszerű kisebb (2-3 adagnyi), konyhakész darabokat lefagyasztani. Így, mikor eljön a főzés ideje, csak előveszünk 1-2 csomagocskát, és forró vízbe/sütőbe velük. (Lehet egy zacskón belül is ügyesen elkülönítve tárolni/fagyasztani pl. a brokkolirózsákat, spenótleveleket vagy éppen a zsenge, gyalult tököt.)

Folytassuk a hozzátáplálás 'általános tanácsaival':

1. Míg a glutént/lisztet nem vezetjük be a baba étrendjébe, sűrítéshez használjunk krumplit. 

2. A főzelékeket be is ránthatjuk (1 kávéskanál olaj+1 kávéskanál liszt), de habarhatjuk is őket (anyatej+liszt), ha már eszik glutént a gyermek.

3. Kezdetben, ideális esetben 8-10 hónapos korig úgyis majdnem mindent pürésítünk, hiszen nincs mivel rágnia (bár ez babánként eltérhet), így a sűrítés gondja (habarás vagy rántás) meg van oldva.

4. A főzelékek alapját 2/3-ad arányban a burgonya, illetve a rizs adja, a maradék 1/3-adot pedig a zöldség és hús adja.

5. Ha tésztát adunk a babának, amíg nem eszik tojást, használjunk durum tésztát, lehetőleg valami zöldséges/húsos feltéttel, esetleg sajttal. (pl. spenótos tészta tonhallal vagy túróval)

Ha a baba nem eszik, (vagy ami nálunk segített):

1. Először próbáljuk hígítani a 'főzeléket'. (Kisfiamnak állandó problémája volt, hogy nem volt elég híg az adott étel.) Lehet anyatejjel, vagy forralt vízzel is. Az sem baj, ha kezdetben a főzelék inkább leves...

2. Lehet, hogy Neki 'darabos' maradt a hús/zöldség a főzelékben. Próbáljuk ki, hogy még egyszer beledugjuk a botmixert, és teljesen homogénre pürésítjük. (Még akkor is, ha addig az adott ételt ette másként. Lehet, hogy ma ilyen napja van...)

Ötletek, variációk ebédre, vacsorára, tízóraira vagy uzsonnára:

Kezdetben a baba (kb. 6 hónapos kortól) még nagyon eltérően táplálkozik, ezért célszerű külön főzni Neki.

1. A bevezetőben ajánlott táblázatból válogatva ilyen-olyan pürét adhatunk a különböző étkezésekkor.

2. Valószínűleg jobban fogja szeretni az édesebb ízeket - egyen sárgarépát, sütőtököt, céklát, ezek kellemesen édessé varázsolják majd a burgonyát. (Vagy hígítsuk anyatejjel, ami szintén édes ízvilágot kölcsönöz a 'főzeléknek'.) Ne zavarjon minket, ha csak úgy hajlandó megenni bármit is, ha pl. alma van benne. Akkor tegyünk bele! Akár főzve, akár nyersen (reszelve), vagy sütve. 

3. Ha zavar bennünket, hogy 2-3 napig ugyanazt eszi/enné a baba, egy lábosban, de nagyobb darabokban főzzünk krumplit, répát, céklát, sütőtököt, majd ha mind megpuhult, a pürésítéskor válogassuk külön tálba a főzelékek hozzávalóit 2/3-ad 1/3-ad arányban (krumpli+répa, krumpli+cékla, krumpli+sütőtök, krumpli+alma, stb.). Így máris 3-4 féle főzeléket 'tudtunk le' egy füst alatt.

4. Adott hozzávalók ízvilágát is könnyen változtathatjuk - hiszen mind sütéskor, mind főzéskor, mind nyersen (gyümölcsök esetében) más és más ízhatást érhetünk el, mégis az igen szűk keresztmetszetű lehetőségekből válogattunk.

5. Az úgynevezett 'kis étkezések', mint a tízórai vagy uzsonna, mindenképpen legyen gyümölcsalapú. Reszelt, pépes, vagy csak villával összenyomott, teljesen mindegy. A lényeg, hogy legalább napi kétszer egyen a baba gyümölcsöt, így segítve/serkentve az emésztést. Délelőtt lehetőség szerint csak gyümölcs és natúr joghurt és/vagy túró keveréke, míg délután ugyanezt a verziót egészítsük ki egy kis szilárdabb rágcsálnivalóval (keksz, buláta vagy kölesgolyó, illetve keverhetünk gabonapelyhet - 7 gabonás pehely, Milumil, is a gyümölcspépbe.)

Idővel, 8-10 hónapos kortól már bővül az alapanyagok tárháza, és fűszerezni is elkezdhetünk, persze csak módjával, és lehetőleg só nélkül! 

1. Ekkor már készíthetünk olyan ételeket, amit mi is eszünk, de ügyeljünk a fűszerezésre!!! Például  a levest/főzeléket csak a baba által fogyasztható fűszerekkel főzzük, majd vegyünk ki neki egy tálba, és ízesítsük tovább kedvünk szerint az ételt, tovább főzve még pár percet.

2. Ha húst sütök, egy darabot mindig enyhébb fűszerezéssel helyezek a tepsi egyik sarkába, hogy tudjam, az a kicsié. Így egy sütéssel készül el a család ebédje. Annyi íz úgyis 'átvándorol' a többi húsról, amennyi éppen elég.

3. Egy hússütés alkalmával többféle fűszerezéssel, nem csak egyféle ételt készíthetünk. Megkenhetjük az egyik darabot paradicsompürével+bazsalikommal, a másikat megszórhatjuk fokhagymával, a harmadikat pedig beboríthatjuk sajttal/tejföllel. Máris kész 2-3 napi adag különböző feltét.

4. Nagyobb adag főzeléket pedig más és más feltéttel variálhatunk. Hús, sajt, túró. 

 

Egy nap étkezései nagy általánosságban:

reggeli - anyatej/tápszer/tej/kakaó + gabonapehely, teljes kiőrlésű pékáru, keksz

tízórai - gyümölcs + joghurt/túró

ebéd - főzelék + hús/sajt, tészta+hús/sajt/zöldség

uzsonna - gyümölcs + joghurt/túró + rágcsálnivaló

vacsora - főzelék/rizspép/teljes kiőrlésű pékáru

(esetleg utóvacsora - anyatej/tápszer/tej)

 blog_24.jpg

Maszat Manci :)

Az alábbi linken ötleteket gyűjthettek a főzőcskézéshez. Babának és Mamának is jó étvágyat hozzájuk!

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr707073545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása