Mézeskalács
2014. december 30. írta: orkat

Mézeskalács

Karácsonyra mindig ajándékozunk valami kézzel készített apróságot szeretteinknek. Idén a választás a mézeskalácsra esett. Készült belőle asztaldísz, adventi koszorú, mécsestartó és 3D-s harang is. Rengeteg recept kering az interneten, én ezzel dolgoztam.

blog_4_1.jpg

Hozzávalók:

A tésztához:
50 dkg liszt
10 dkg porcukor
10-15 g szódabikarbóna
25 dkg vegyes virág méz
6 dkg vaj (olvasztott)
2 tojás
3 csapott teáskanál mézeskalács fűszer 

A vajat megolvasztom, összekeverem a mézzel, majd hagyom hűlni. A lisztet, a cukrot, a szódabikarbónát és a fűszereket jól elkeverem, majd mehet bele a 2 tojás. Végül az egészhez hozzáadom a vajas-mézes keveréket, és homogénre keverem (keverőgép dagasztószálával vagy kézzel). Ezután min. 8 órát kell hűtőben pihentetni. Aztán a tésztát lisztezett deszkán kinyújtom 3-4 mm vastagságúra, majd kiszúrom mindenféle formával. 180-200 fokon vagy gázsütő 4-es fokozatán aranybarnára sütöm őket.

blog_2_8.jpg

1-2 nap pihentetés után a következő írókamázzal díszítettem a formákat.

Máz:

1 tojás fehérje

20 dkg porcukor (kis lyukú/hálós szűrőn átszitált!!!)

2 csapott evőkanál étkezési keményítő

1 teáskanál citromlé

A cukrot a keményítővel összekeverem. A tojásfehérjét habbá verem, majd hozzáadom a citromot, és folyamatosan kevergetve a cukros elegyet. Ebből nem lesz feltétlenül mindre szükség, figyelni kell az állagát, hogy ne legyen se túl sűrű, se túl híg. Ezt ennél jobban nem tudom leírni, de EZ a videó talán segíthet. Fontos, hogy teljesen homogén legyen! Ezután habzsákba töltjük, és már indulhat is a díszítés. Ha nincs habzsákunk, egy erősebb műanyag zacskóba is beletölthetjük a mázat, majd az egyik sarkát icipicit vágjuk le. A zacskó/habzsák száját jól zárjuk le, hogy a cukros elegy ki ne folyjon!

Színezés:

1 tojás sárgája

1 evőkanál tej

por ételfestékből egy késhegynyi

A kihűlt mézesre kell kenni (ecsettel), utána hagyni száradni, vagy sütőben 50 fokon 10 percig melengetni. 

blog_3_4.jpg blog_5_1.jpg blog_1_11.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr227022863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása