Omlós lepény
2014. szeptember 20. írta: orkat

Omlós lepény

szilvás-mákos és almás-karamellás

Lepény. Fel sem lehet sorolni, olyan sokféle van. Egy a fontos, ismerjünk egy jó tészta receptet, és aztán már csak a fantáziánk szabhat határt a variációknak. Most, így az ősz beköszöntével a szilvát és az almát részesítettem előnyben. Jöjjön hát az alaprecept szilvás és almás változatban.

1_12.jpg

Hozzávalók (40x40-es tepsihez):

A tésztához:

30 dkg finom liszt (én 10 dkg teljes kiőrlésűt és 20 dkg finom lisztet használtam)

20 dkg vaj (nagyon puha!!!)  (én 10-10 dkg margarint és vajat használtam)

10 dkg kristálycukor

2 tojás sárgája

1 csomag sütőpor

1 csomag vaníliás cukor

1 citrom reszelt héja

 

A töltelékekhez:

Szilvás (20x20-as tepsihez!!!):3_5.jpg

40 dkg magozott, felezett szilva

5 dkg darált mák (plusz cukor ízlés szerint 3-5 dkg)

kevés porcukor

pár csepp citromlé

 

Almás (20x20-as tepsihez!!!):

2 db nagyobb alma (pucolva, félbe vágva, kicsumázva, vékonyra szeletelve)

kevés fahéj2_10.jpg

1 csomag karamellás puding

0,5 l tej

4 evőkanál cukor

3-4 dkg étcsoki reszelve (a süti tetejére)

 

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. A pite töltelékét készítsük elő. Pucoljuk és szeleteljük a gyümölcsöket, készítsük ki a cukrot, mákot, fahéjat, illetve készítsük el a pudingot. Ha mindezzel megvagyunk, a tészta hozzávalóit alaposan dolgozzuk össze. Először a száraz alapanyagokat, majd hozzáadjuk a többit is. Jól gyúrjuk össze. Ez a tészta egy kb.40x40-es tepsihez elég. Én 2 kisebbe szoktam sütni, mert szeretek több félét is készíteni egy kalap alatt. Ha biztosra szeretnénk menni, béleljük ki a tepsinket sütőpapírral, vagy vajazzuk-lisztezzük, ne ragadjon bele a sütemény. Nyújtsuk ki a tésztát 3-4 mm vastagra, és helyezzük a tepsibe (ha kétféle töltelékkel dolgozunk, természetesen vegyük ketté a tésztát, és nyújtsuk őket külön-külön a tepsi méretére). Majd tegyük rá a tölteléket. A szilváshoz - szórjuk meg a cukros mákkal a tésztát, fektessük rá a felezett szilvákat, csepegtessünk rá kevés citromlevet, majd szórjuk meg kevés porcukorral (a szilva savanyúságától függően). Az almáshoz - fektessük ízlésesen egymás mellé az almaszeleteket, szórjuk meg kevés fahéjjal, majd borítsuk be a kész pudinggal. Ezután toljuk a sütőbe, és kb.30-35 perc alatt süssük készre. Amikor kész vannak, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk hűlni őket. Az almás tetejét szórjuk meg reszelt étcsokival. Így elfedi a puding 'hibáit', és még finomabbá teszi a süteményt. Langyosan vagy hidegen szeleteljük. Fogyasszuk jó étvággyal.

Ha más finomságokra fáj a fogad, nézz körül itt!

Kattints a képre, ha megkívántad!

blog_6.jpg blog_16.jpg 1.jpg

 

Az omlós lepény tésztájának költségeit itt találhatod.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr376713651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása