Ha nincs kedved bíbelődni a fasírtgolyókkal, íme egy egyszerű megoldás. Süsd egyben! És hogy mindezt mennyiért? Ennyiért!
Hozzávalók (6-8 személyre):
2 zsemle
tej (amennyit a zsemle felszív)
50 dkg darált hús
1 közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma vagy ennek megfelelő fokhagyma granulátum
2+4 tojás
1 evőkanál mustár
1 teáskanál majoranna
só (3 nagy csipet)
bors (1 csapott kávéskanál)
1 púpos teáskanál pirospaprika
10 dkg reszelt sajt (trappistát használtam)
10-12 szelet bacon (kb. 20 dkg)
Sütéshez:
kevés zsiradék
őzgerinc sütőforma
A sütőt bekapcsoljuk, és 200 fokra előmelegítjük (gázsütő 4-5-ös fokozat). Négy darab tojást felteszünk hideg sós vízben főni, amíg előkészítjük a fasírt masszáját. A tojásokat forrástól számított 10 percig főzzük, hogy egészen biztosan kemények legyenek. Közben a zsemléket feldaraboljuk (én kézzel szoktam összetépkedni), beáztatjuk tejbe, majd kifacsarjuk a feleslegtől, összemorzsoljuk, és a darált húshoz keverjük. A meghámozott, apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, a 2 tojást is beledolgozzuk a húsba. Mustárral, majorannával, sóval, borssal, pirospaprikával ízesítjük, fűszerezzük. Tegyük ezt bátran, ne spóroljunk velük! Keverjük bele a reszelt sajtot is. Vegyünk elő egy őzgerinc formát, zsírozzuk/vajazzuk ki, majd fektessük keresztbe a bacon szeleteket úgy, hogy a végeik kilógjanak a forma szélén. Majd kézzel nyomkodjuk a húsos massza 1/3-át az aljába. Közben a tojások megfőttek. Eresszünk rájuk hideg vizet, jó sokat, így remélhetőleg könnyen megpucolhatjuk őket. Amint a keményre főtt tojások megszabadultak a héjuktól, fektessük a formába őket, és takarjuk be a maradék fasírt alappal. Majd a bacon kilógó széleit simítsuk rá, és 2-3 szelettel fedjük be a rést a szalonnacsíkok között. (Ez el is hagyható, mert úgyis ez lesz a kész fasírt alja.) Fedjük le a formát alufóliával, kicsit szurkáljuk meg a tetejét, hogy a felesleges gőz távozni tudjon, majd toljuk a sütőbe 30 percre. Ha ez az idő letelt, távolítsuk el a fóliát, és újabb 30 percre, felvéve a hőt 220-230 fokra süssük tovább. Az utolsó 10 percben, ha nem pirul eléggé a szalonna, vehetjük még magasabbra a hőmérsékletet. Amikor kész, célszerű pár percet várni, hogy a formából kiborítsuk, majd szeleteljük. Fogyaszthatjuk egy főzelék feltétjeként, de kaphat főszerepet is a tányérunkon valamilyen köret társaságában. Ehetjük hidegen, melegen, ki hogy szereti.
Tanács:
Ha a húsos massza túl lágynak bizonyul, tehetünk hozzá 1-2 evőkanál zsemlemorzsát.