Hozzávalók:
50 dkg finomliszt (én 35 dkg fehér és 15 dkg teljes kiőrlésűt használtam)
3,5 dl tej
2,5 dkg friss vagy 4 g szárított élesztő
1 teáskanál cukor
1 csapot evőkanál só
5 evőkanál olaj
20 dkg sajt (lehetőleg füstölt)
5 dkg puha vaj
A tetejére:
1 tojás
lenmag, szezámmag, napraforgó (ízlés szerint)
A tejet meglangyosítom, hozzáadom a cukrot, majd belemorzsolom/szórom az élesztőt, és kb. 10 percre félreteszem, hogy az élesztő felfusson. Közben a liszteket és a sót agy nagy tálba szitálom, és amikor az élesztő felfutott (barnás-szürke hab képződött a tej tetején), hozzáadom az olajjal együtt, majd egynemű tésztát gyúrok belőle. Kicsit ragad az elején, de ha türelmesek vagyunk, idővel szépen összeáll, és elválik az edény falától. Amikor ezzel megvagyunk, szórjuk meg a tetejét liszttel, takarjuk le egy konyharuhával, és nem túl hűvös helyen hagyjuk kelni, amíg kb. a duplájára nem nő. (kb. 2 óra) Eközben gyújtsuk be a sütőt (melegítsük elő 200 fokra- gáz sütő 4-5-ös fokozat), vegyük ki a vajat puhulni, és reszeljük le a sajtot. Amikor a tészta kellőképpen megkelt, vegyük ketté, és nyújtsuk ki 2-3 mm vastag téglalappá. Ha ezzel megvagyunk, kenjük meg a vaj felével, szórjuk rá a sajt felét, majd tekerjük fel, és helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsibe. Majd fogjunk egy jó éles kést, és 1 centiméterenként irdaljuk be úgy, hogy az alját ne vágjuk át. Ezután hajtogassuk szét kalász formára, egyet jobbra, egyet balra. Majd kenjük le felvert tojással, és szórjuk ízlés szerint bármilyen maggal. Tegyük a sütőbe, és kb. 20 perc alatt süssük aranybarnára. Fogyaszthatjuk péksütemény helyett reggelire, vacsorára, esetleg egy finom krémleves mellé, vagy egy forró tea mellé.
Hasonló recepteket a következő oldalakon találhattok:
Kiskiflik, sajtos zsemlécskék.
Az eredeti recept itt található: http://www.gabojsza.hu/2014/08/sajtos-kalasz.html