Kímélő babfőzelék
2014. szeptember 01. írta: orkat

Kímélő babfőzelék

Be kell vallanom, imádom a babfőzeléket. Szerencsére ezzel a férjem is így van, így amióta rátaláltam erre a receptre, gyakran kerül terítékre nálunk. Eddig ugyanis tartottam attól, hogy elkészítsem. No nem magától a főzeléktől féltem, sokkal inkább az utóhatásától... Nos, bátran merem állítani, hogy ez az elkészítési mód semmi okot nem ad az aggodalomra. Nem hiszed? Próbáld ki! Még egy nagy előnye, hogy rendkívül kiadós, és rettentő olcsó, így a hó végén is lakmározhatunk belőle. A költségekről itt tájékozódhatsz bővebben.

 kicsi.jpg

 

Hozzávalók (4 személyre):

30 dkg száraz bab

1 füstölt kocka

3-4 babérlevél

1 mokkáskanál szódabikarbóna

1 csipet őrölt bors

1 teáskanál cukor

1 teáskanál 10 %-os ecet

A rántáshoz:

1 kis fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

4 evőkanál olaj

2 csapott evőkanál liszt

1 púpos teáskanál pirospaprika

4 evőkanál tejföl (1 kis pohár)

1-2 dl hideg víz

A babot előző nap beáztatom, többszörös mennyiségű vízbe - magába fog szívni sokat belőle. Másnap egy lábosban bő vízben felteszem főni, és forrástól számított 15 perc múlva a vizet leöntöm. (Ez segít, hogy ne okozzon kellemetlenségeket a későbbiekben :) Közben forralok másik főzővizet (legegyszerűbb vízforralóban), majd felöntöm annyival, két ujjnyira ellepje, és folytatom a főzést. Babérlevéllel, sóval, borssal ízesítem, beledobom a füstölt kockát, szódabikarbónát szórok bele, és puhulásig takarékon főzöm - ez kb. 45-50 perc, de mindenképpen kóstoljuk meg, mert nagyban függ a babtól. Mikor már majdnem teljesen puha a bab, az olajból és lisztből világos barna rántást készítek, amelybe beledinsztelem a vöröshagymát, majd a fokhagymát is. Lehúzom a tűzről, kicsit hűtöm, meghintem pirospaprikával, visszateszem a tűzre, beleöntöm a tejfölt, és kb. 1 dl hideg vizet. Simára keverem, hígítom még kevés vízzel, amennyiben szükséges, és a főzelékbe keverem. Újraforrásig kevergetem, néhány percig takarékon együtt forralom, ha sűrűnek találom, kevés vízzel hígítom. Közben cukorral, sóval, ecettel ízesítem. 

Tanács:

A hagymákat a rántásba reszelni szoktam, így kevésbé lesz darabos a főzelék, és gyorsabban is megpuhul.

Ha a rántást beletettük a főzelékbe, mindenképpen gyakran kevergessük, utána ugyanis hajlamos lekapni. És ne aggódjunk, nem lesz csomós, a tejföl miatt.

Ne lepődjünk meg, ha híg lett a főzelék, ugyanis ahogy hűl, be fog sűrűsödni! 

 

 

Forrás: http://www.mindmegette.hu/egyszeru-babfozelek-kimeloen.recept

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr396651971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása