Ellenállhatatlan... nekem ez az első jelző, ami az eszembe jut a sülő palacsinta illatát megérezve. De kinek nem? Elegáns megjelenés, édes ízek kavalkádja. Elronthatatlan recept, ízmámor. Igen, ez a csúsztatott palacsinta. Kiadós desszert az egész családnak. És hogy mindez mennyibe kerül? Ennyibe.
Eperlekváros-túrókrémes
Csúsztatott palacsinta
Hozzávalók:
A tésztához:
4 nagy tojás
5 evőkanál kristálycukor
5 dkg vaj
1 zacskóvaníliás cukor
30 dkg liszt
5 dl tej
1 citrom reszelt héja
2 csipet só
A sütéshez:
olaj
A töltelékhez:
lekvár
mogyorókrém
kakaó
cukorral kevert darált dió
túrókrém (tejföllel, cukorral, kevés citromlével kikeverve)
A tetejére:
csokiöntet vagy csokimáz (én ilyet használtam)
puding (hígan)
A tojásokat válasszuk ketté. A fehérjét verjük kemény habbá egy csipet sóval és amikor már kemény 2 evőkanál cukrot is tegyünk hozzá. Keverjük habosra a tojások sárgáját, a puha vagy olvasztott vajat és 3 evőkanál cukrot. Amikor habos, tegyük bele a vaníliás cukrot, a lisztet, a tejet, a reszelt citromhéjat, egy csipet sót, és keverjük simára. Végül a tojáshabot lazán beleforgatjuk. Nem túl forró, kiolajozott palacsintasütőbe tegyünk egy merőkanálnyi masszát, és süssük meg az egyik oldalát. Csúsztassuk egy sütőlapra vagy tepsibe, és kenjük meg tetszőleges töltelékkel. Majd folytassuk tovább, amíg a tészta el nem fogy. Az utolsó palacsintát sületlen felével lefelé borítsuk a 'torta' tetejére, és előmelegített sütőben süssük készre. Ez 200 fokon kb. 20-25 perc. Fogyasztáshoz szeleteljük, és öntsük nyakon valamilyen öntettel.
Mogyorókrémes-baracklekváros-kakaós
Tanács:
Ne spóroljunk a töltelékkel, ne legyen száraz a végeredmény! :)