Házi csokis croissant
2014. április 02. írta: orkat

Házi csokis croissant

...avagy mivel kényeztessük a családunkat egy álmos reggelen. Hát nem kérdés! Elkészíteni nem igényel több időt, mint egy átlagos meleg reggeli, és a siker garantált! Lehet variálni a töltelékkel; nutella, lekvár, vagy akár sonka, sajt, esetleg bacon. Egy biztos, secc perc alatt elfogy... :)

1_10.jpg

Csokis croissant házilag Nigella módra

 

Hozzávalók (4 személyre):

1 csomag leveles tészta (mélyhűtött)

1 tábla csoki (ét, tej) 

vagy

sonka, sajt, bacon, lekvár, nutella

1 tojás

Engedjük fel a leveles tésztát, hogy nyújtható állapotba kerüljön. (Én előző este kiveszem a fagyasztóból, és a konyhában reggelig szépen kienged.) Ha ezzel megvagyunk, gyújtsuk be a sütőt 220 fokra, és lássunk hozzá a sütemény elkészítéséhez. Nyújtsuk ki a leveles tésztát lisztezett deszkán kb. 2-3 mm vastagságúra, nagyjából megőrizve a téglalap alakot. Majd derelyevágó vagy kés segítségével vágjuk először hosszában, majd keresztben ketté, majd a hosszabb oldalán újra felezzük a széles csíkokat. Így 8 db téglalapot kaptunk. Ezeket is szeljük ketté úgy, hogy két szemben lévő sarkát 'kössük össze' átlósan. Így 16 db derékszögű háromszöget kaptunk. Tegyünk a tetszőleges töltelékből (jelen esetben 1-2 kocka csoki) a tésztaháromszögek sarkaiba (ahol a befogók, azaz a rövidebb oldalak találkoznak) és kezdjük feltekerni őket. Amikor kész, kissé hajlítsuk be a végeket, és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe a sütésre váró kifliket. Kenjük le felvert tojással a tetejüket, toljuk az előmelegített sütőbe, és süssük kb. 12-15 percig, vagy amíg aranybarnára nem sülnek. Pár percet mindenképpen várjunk a fogyasztással, mert a töltelék tűz forró. Egy pohár tejjel isteni!!!

2_8.jpg

Tanács:

A tölteléket jól csomagoljuk be, nehogy kifolyjon. Ez leginkább a lekvárra vonatkozik, a csokinál és nutellánál nem okoz gondot.

Ha bacont tennénk a kiflikbe, mindenképpen pirítsuk elő egy kicsit, hogy kellően megsüljön. Sajtos tölteléknél inkább a 3szög vagy kockasajt a meglelő, aminél variálhatunk az ízesített fajtákkal is. Egy pohár teával csodás reggeli vagy uzsonna válhat belőle, de sörkorcsolyának sem utolsó.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr375890615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása