...jelen esetben csirkemell csontból, és fűszeres húsgombóccal. Kellemesen savanykás ízű, üdítő, mégis tápláló leves. Nem igényel extra hozzávalókat, mégis különleges lesz a végeredmény.
Tárkonyos raguleves
Hozzávalók:
A leveshez:
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa (petrezselyem gyökér)
3 közepes krumpli
1 húsos csirkemell csont (a nemesebb részeket nyugodtan használjuk fel másra)
só
bors
tárkony
2 evőkanál liszt
4 evőkanál tejföl
2 karika citrom
víz
A húsgombóchoz:
http://katakonyhaja.blog.hu/2014/02/20/fuszeres_husgomboc_levesbetetnek
Tegyük fel a húsos csirkemell csontot főni egy lábosban. Enyhén sózzuk, borsozzuk, és tegyünk hozzá egy teáskanál tárkonyt is. Fedjük le, és forraljuk fel. Közben pucoljuk meg és karikázzuk fel a répákat, kockázzuk fel a krumplit. Ha a víz felforrt, tegyük hozzá a répákat, és a 2 karika citromot, főzzük kb. 15 percig, majd adjuk hozzá a felkockázott burgonyát is, és főzzük további 15-20 percig, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak. Eközben készítsük elő a húsgombócot a fenti link alapján. Amikor letelt a főzési idő, dúsítsuk a levest a gombócokkal, majd keverjük simára a tejfölt a liszttel, adjunk hozzá egy merőkanálnyi levest, és úgy keverjük a levesbe. Így elkerülhetjük, hogy 'pöttyös' legyen. Forraljuk még 5 percig, kóstoljuk meg, és tegyünk hozzá egy teáskanál tárkonyt, illetve sózzuk, ha szükséges,majd fogyasszuk jó étvággyal!
Tanács:
Ha nincs 'felesleges' csirkemell csont, nyugodtan tegyünk a levesbe 2 leveskockát. Nem fog rontani a leves ízén.
Citromkarikák helyett használhatunk citromlevet is.(Ezt célszerű csak akkor beletenni, ha már majdnem teljesen készen van a leves. És feltétlenül kóstoljuk meg, nehogy túl savanyú legyen a végeredmény!)