A reggelik vagy vacsorák új színfoltja lehet ez a sajtos zsemlécske. Ha már unod a bolti péksüteményeket, mindenképpen jó szívvel ajánlom ezt a receptet, még azoknak is, akik ódzkodnak a kelt tésztától.
Sajtos zsemlécskék
Hozzávalók:
50 dkg liszt (15 dkg teljes kiőrlésű, 35 dkg finomliszt)
1 csapott evőkanál só
15 dkg sajt (reszelve)
1,5 dl olaj
3 dl tej
1 csomag friss/instant élesztő
1 teáskanál kristálycukor
kevés zabpehely
1 tojás
A sütőt begyújtjuk, és 220 fokra melegítjük, miközben készül a tészta. A száraz hozzávalókat (liszt, sajt és só) összekeverjük egy nagy tálban. Közben langyosra melegítjük a tejet, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk/szórjuk az élesztőt, és jól elkeverjük. Kimérjük az olajat, a lisztes keverékhez öntjük, majd rögtön beleborítjuk a cukros tejben elkevert élesztőt is. Jól összedolgozzuk, és – most jön lényeg – NEM kell KELESZTENI!!! Rögtön nekiláthatunk a feldolgozásnak. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Kiválasztjuk az egyiket, addig a többit hűvös helyre tesszük. Lisztezett deszkán hengert formázunk belőle, és 8 egyenlő részre vágjuk. Golyókat formázunk belőlük, tetejüket éles késsel kicsit bevágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket, távol egymástól, mert sülés közben megnőnek. Tetejüket megkenjük a felvert tojással, és ízlés szerint megszórjuk zabpehellyel. De használhatunk szezámmagot vagy lenmagot is. 20 percig sütjük, és lehetőleg frissen fogyasztjuk. Ha maradna a zsemlécskékből, tegyük légmentesen záródó dobozba, és fogyasztás előtt tegyük pár másodpercre a mikróba, hogy újra visszanyerje frissességét.
Tanács:
Ha nem férnek egy tepsire a zsemlék, a második adagnál lehet, hogy rövidül a sütési idő, nézzünk rájuk kb.15 perc múlva.
A zsemlék közepébe rejthetünk kolbász vagy virsli karikákat vagy akár füstölt sajt darabot is.
Variációk a tésztára: