Sajtos zsemlécskék
2014. március 10. írta: orkat

Sajtos zsemlécskék

A reggelik vagy vacsorák új színfoltja lehet ez a sajtos zsemlécske. Ha már unod a bolti péksüteményeket, mindenképpen jó szívvel ajánlom ezt a receptet, még azoknak is, akik ódzkodnak a kelt tésztától. 

2_5.jpg

 

Sajtos zsemlécskék

Hozzávalók:

50 dkg liszt (15 dkg teljes kiőrlésű, 35 dkg finomliszt)

1 csapott evőkanál só

15 dkg sajt (reszelve)

1,5 dl olaj

3 dl tej

1 csomag friss/instant élesztő

1 teáskanál kristálycukor

kevés zabpehely

1 tojás

A sütőt begyújtjuk, és 220 fokra melegítjük, miközben készül a tészta. A száraz hozzávalókat (liszt, sajt és só) összekeverjük egy nagy tálban. Közben langyosra melegítjük a tejet, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk/szórjuk az élesztőt, és jól elkeverjük. Kimérjük az olajat, a lisztes keverékhez öntjük, majd rögtön beleborítjuk a cukros tejben elkevert élesztőt is. Jól összedolgozzuk, és – most jön lényeg – NEM kell KELESZTENI!!! Rögtön nekiláthatunk a feldolgozásnak. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Kiválasztjuk az egyiket, addig a többit hűvös helyre tesszük. Lisztezett deszkán hengert formázunk belőle, és 8 egyenlő részre vágjuk. Golyókat formázunk belőlük, tetejüket éles késsel kicsit bevágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket, távol egymástól, mert sülés közben megnőnek. Tetejüket megkenjük a felvert tojással, és ízlés szerint megszórjuk zabpehellyel. De használhatunk szezámmagot vagy lenmagot is. 20 percig sütjük, és lehetőleg frissen fogyasztjuk. Ha maradna a zsemlécskékből, tegyük légmentesen záródó dobozba, és fogyasztás előtt tegyük pár másodpercre a mikróba, hogy újra visszanyerje frissességét.

Tanács:

Ha nem férnek egy tepsire a zsemlék, a második adagnál lehet, hogy rövidül a sütési idő, nézzünk rájuk kb.15 perc múlva.

A zsemlék közepébe rejthetünk kolbász vagy virsli karikákat vagy akár füstölt sajt darabot is.

Variációk a tésztára:

1_5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr645852969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása