Brokkoli krémleves - füstölt sajttal és vajgaluskával
2013. december 17. írta: orkat

Brokkoli krémleves - füstölt sajttal és vajgaluskával

A tél beköszöntével az ember szívesebben gondol forró, gőzölgő italokra, testet lelket melengető levesekre, melyeket a kandallóban a tűzifa ropogása vagy éppen a konvektor pattogása tesz teljessé. De félre a tréfával! Szerencsére az év minden szakában hozzájuthatunk egyik kedvenc zöldségemhez, a brokkolihoz. Kétségkívül egészséges és finom. Most egy rendkívül gyors, egyszerű, de mégis nagyon ízletes receptet mutatok be, melyet egy hűvös téli nap ihletett.


blog_22.jpg
Brokkoli krémleves joghurtos habarással, parmezánnal

Brokkoli krémleves

Hozzávalók:

A leveshez:

4 db közepes krumpli (kb. 1/2 kiló)

kb. ugyanennyi brokkoli (kicsit lehet több is - én fagyasztottat használtam)

2 db leveskocka

kb. 1 liter víz

2-3 dl főzőtejszín

2 evőkanál liszt

1 teáskanál só

fehér bors (1 csapott mokkáskanálnyi)

2 gerezd fokhagyma

A galuskához:

1 dkg olvasztott vaj

1 tojás

3 evőkanál liszt

csipet só

 

A krumplit meghámozom, apróra kockázom, és egy lábosban a felaprított brokkolival együtt pirítom őket pár percig. Majd felöntöm kb. 1 liter vízzel, beledobom a leveskockákat, kicsit sózom, enyhén borsozom és beleszórok egy kevés zúzott fokhagymát. Felforralom, majd kb. 20-25 perc alatt puhára főzöm. Közben előkészítem a galuskát. Felolvasztom a deka vajat, elkeverem benne a csipet sót, beleütök egy tojást, felverem, majd hozzáadom a 3 evőkanál lisztet. Mikor a zöldségek puhára főttek, botmixerrel krémesítem a levest, majd beleöntöm a főzőtejszínt, amit előzőleg 2 evőkanál liszttel simára kevertem. Újraforráskor beleszaggatom mokkáskanállal a galuskákat, s 5 percig főzöm, miután azok feljöttek a leves tetejére. Mielőtt lekapcsoljuk a tűzhelyet, egy kóstolás sosem árt. Ha nem érezzük elég ízesnek a levesünket, tegyünk még hozzá sót, az garantáltan kihozza az ízeket! Tálaláskor szórhatunk rá füstölt sajtot, vagy akár pirított bacont is.

brokkoli.JPG

Tanács:

Minél apróbbra daraboljuk a zöldségeket, annál hamarabb megfőnek, így csökkenhet a leves főzési ideje.

Hogy elkerüljük a tejszín - aki savanykásabban szereti, használhat tejfölt is - kicsapódását (tehát, hogy ne legyen pöttyös a levesünk), merjünk a levesből egy pár kanállal a tejszín és liszt keverékére, és csak ezután öntsük a levesbe.

Ha nincs kedvünk a galuskával bíbelődni, dúsíthatjuk leves gyöngyével vagy ehetjük simán sajttal is levesünket.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr775696510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása