Túrós pite - sárgabarackkal - diétásan
2013. július 19. írta: orkat

Túrós pite - sárgabarackkal - diétásan

Egy újabb sütemény, mely ’vigyáz a vonalaidra’. A csökkentett szénhidráttartalmú lisztnek és édesítőszernek köszönhetően lelkiismeret furdalás nélkül ehetünk belőle. A zamatos gyümölcs, a lágy túrós töltelék és a roppanós tészta csodálatos egységet alkotva varázsol el bennünket, miközben élvezzük a nyár ízeit. Egy próbát mindenképpen megér!

blog_11.jpg

Túrós pite – sárgabarackkal – diétásan 

Hozzávalók:

A tésztához:

13 dkg liszt (50 %-kal csökkentett szénhidráttartalommal)

3 dkg fruktóz (vagy ennek megfelelő más nem folyékony édesítőszer)

1 tojás sárgája

8 dkg vaj

pár csepp hideg víz

fél citrom reszelt héja

A töltelékhez:

½ kg túró

2 tojás

2 csomag vaníliás cukor vagy 1 teáskanál vanília aroma

8 dkg puha vaj

2 evőkanál stevia (vagy ennek megfelelő más édesítőszer)

1 csomag vaníliás pudingpor (főzős)

kb. 40 dkg érett sárgabarack (magozva, hámozva, darabolva) – vagy bármilyen más gyümölcs

Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy piteformát. A tészta hozzávalóit gyorsan dolgozzuk össze, figyelve, hogy minden összetevő hideg legyen. Először a lisztet elkeverjük a fruktózzal, beleszórjuk a citrom lereszelt héját, majd hozzáadjuk a felkockázott vajat, a tojás sárgáját, és jól összegyúrjuk. Ha a tészta nem áll össze, pár csepp hideg vízzel segítsünk rajta. Majd nyújtsuk akkora körré, hogy a piteforma oldalára is felfusson a tészta. Ha ezzel megvagyunk, igazítsuk bele a tésztát a formába, és tegyük hűtőbe, míg a töltelék elkészül. Ehhez tegyük a túrót, a vaníliás cukrot, a vajat és az édesítőt egy tálba, és keverjük össze. Pucoljuk meg és magozzuk ki a sárgabarackot, vagy bármilyen más gyümölcsöt, és daraboljuk a túróba. Adjuk hozzá a pudingport. Közben verjük fel a 3 tojásfehérjét kemény habbá, és lazán keverjük a töltelékhez. Használjuk fel a tésztából kimaradt fehérjét is, hogy ne vesszen kárba! Majd vegyük ki a hűtőből a piteformát, öntsük a túrós keveréket a tésztára, simítsuk el, és süssük kb. 40-50 percig, míg szép aranyszínű nem lesz. A szeleteléssel és fogyasztással legalább addig várjunk, míg langyosra hűl…

A torta összesen kb. 180 g szénhidrátot tartalmaz, így egy szeletben (ha 8-ba vágjuk) 22 g ch lesz. Egy kis étkezést (uzsonna vagy tízórai) ki lehet vele váltani.

Tanács:

Az édesítőszereket ki lehet cserélni cukorra is – tésztához 5 dkg porcukor, töltelékhez kb. 10 dkg kristálycukor – ha nem diétázunk.

Sárgabarack helyett bármilyen más gyümölcsöt, akár aszalt változatban, vagy befőttet is használhatunk. Ha savanykásabb a gyümölcs, célszerű a túrót ennek megfelelően jobban édesíteni!

Természetesen lehet gyümölcs nélkül, csak túrósan, esetleg mazsolásan is elkészíteni, bár akkor valószínűleg a töltelék kicsit veszíteni fog lágyságából, de ízéből semmiképp!

blog_1_4.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr175414982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása