Habkönnyű túrógombóc
2013. július 02. írta: orkat

Habkönnyű túrógombóc

Manapság rengeteg szakácskönyvvel találkozik az ember, tehát bővelkedhetünk a különféle étkek leírásaiban. Mégis, az én bizalmamat elsősorban azok a receptek élvezik, amelyeket számomra megbecsült és tapasztalt konyhai szakemberek ajánlják. Ilyen meghatározó személy a nagynéném, ’Vecsési’ Kati. Ő is írt egy szakácskönyvet. Nekem. Csak nekem. Kézzel, spirálfüzetbe. Összegyűjtötte a számára oly kedves ételek leírását, bízva abban, hogy majd valaki továbbviszi, és idővel helyette fogja elkápráztatni az ebéd – vagy vacsora vendégeket. Ha ebből a füzetből ’alkotok’, sosem kell aggódnom a végeredmény miatt. Hatalmas sikert aratott kis családom körében a mai habkönnyű túrógombóc fahéjas citromos tejföllel és friss, érett málnával.

blog_1_3.jpg

Habkönnyű túrógombóc

Hozzávalók (kb.12 gombóchoz):

25 dkg tehéntúró

2 db tojás

2-3 dkg vaj vagy margarin

csipet só

3 evőkanál (5 dkg) búzadara

Feltét:

2 evőkanál olaj

5 dkg zsemlemorzsa

kb. 1,5 dl tejföl

cukor vagy édesítő (ízlés szerint)

fahéj

citromlé

15 dkg málna

A túrót villával finomra törjük a vajjal, sóval és a 2 tojás sárgájával. A fehérjét kemény habbá verjük, lazán a túróhoz keverjük, majd hozzáadjuk a búzadarát is. Körülbelül 1 órát hűtőben pihentetjük. Később sós vizet forralunk, és vizes kézzel kis tojás nagyságú gombócokat formázunk, és a lobogó vízbe dobáljuk őket. Fedő alatt kb. 10 perc alatt puhára főzzük. Miközben a gombócok dagadnak a fazékban, kevés olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, ízesítjük a tejfölt, előkészítjük a málnát. A végeredmény egy habkönnyű csoda. Nem túlzás!!!

blog_2_2.jpg

Tanács:

Először a felvert tojásfehérje 1/3-át keverjük a túróhoz, így egy kicsit fellazul a massza, majd a maradék tojáshabot óvatosan tudjuk beleforgatni.

Természetesen málna helyett lehet bármilyen más idénygyümölcsöt is használni, vagy akár lekvárt is.

Kisbabák is fogyaszthatják már kb. egy éves kortól. Biztos szeretni fogják!

Mivel a gombóc egyáltalán nem édes, ki lehet próbálni sós feltéttel – tejföllel, baconnel, esetleg pirított hagymával – is.

Többszörös mennyiségű vizet forraljunk, hogy legyen a gombócoknak elegendő helyük megduzzadni.

A gombóc frissen a legfinomabb, ne várjunk vele sokáig, mert megkeményedik – bár erre nem sok esélyt adok… :)

blog_3_1.jpg

Fontos! Cukorbetegek, diétázók is bátran fogyaszthatnak belőle, ha édesítővel készítjük a tejfölt. Egy gombóc szénhidráttartalma 8 g! Tehát 5 gombóc egy komplett bőséges vacsorának felel meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr795388346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

yes...questions 2013.07.03. 13:08:04

Biztos nagyon finom, ki fogom próbálni! :-)

Warnika 2013.07.08. 11:05:48

szia,
megcsináltam. Dupla adagot egyből :)
Az első adag kifőzésnél totál széjjel főtt. Vagy nem szabadott volna a tésztába cukrot/vanillin cukrot tenni vagy pedig az itteni (Ausztria) dara sokkal apróbb szemcséjű...a második adagba tettem még darát és finom lett :)

orkat · https://www.facebook.com/katakonyhaja.orkat/ 2013.07.09. 06:57:33

Kedves Warnika!
Sajnálom, hogy a kezdet nem volt könnyű... Én eddig akármikor csináltam grammra pontosan ezekkel az arányokkal, mindig tökéletes állagú gombócok születtek, úgyhogy valószínűleg a hozzávalók minőségében lehet a különbség, mint ahogy írtad is (nem hiszem, hogy a cukor lett volna a ludas). Azért örülök, hogy a végén nem maradtatok éhen!!! :)

Ica Tisza 2014.03.09. 11:32:19

Szia.
A Te receptedre esett a választásom, mert ma szerettem volna készíteni! Duplájára dagadt és tényleg pille könnyű lett. Nagyon finom!!! :)
Köszönöm :)
süti beállítások módosítása