Manapság rengeteg szakácskönyvvel találkozik az ember, tehát bővelkedhetünk a különféle étkek leírásaiban. Mégis, az én bizalmamat elsősorban azok a receptek élvezik, amelyeket számomra megbecsült és tapasztalt konyhai szakemberek ajánlják. Ilyen meghatározó személy a nagynéném, ’Vecsési’ Kati. Ő is írt egy szakácskönyvet. Nekem. Csak nekem. Kézzel, spirálfüzetbe. Összegyűjtötte a számára oly kedves ételek leírását, bízva abban, hogy majd valaki továbbviszi, és idővel helyette fogja elkápráztatni az ebéd – vagy vacsora vendégeket. Ha ebből a füzetből ’alkotok’, sosem kell aggódnom a végeredmény miatt. Hatalmas sikert aratott kis családom körében a mai habkönnyű túrógombóc fahéjas citromos tejföllel és friss, érett málnával.
Habkönnyű túrógombóc
Hozzávalók (kb.12 gombóchoz):
25 dkg tehéntúró
2 db tojás
2-3 dkg vaj vagy margarin
csipet só
3 evőkanál (5 dkg) búzadara
Feltét:
2 evőkanál olaj
5 dkg zsemlemorzsa
kb. 1,5 dl tejföl
cukor vagy édesítő (ízlés szerint)
fahéj
citromlé
15 dkg málna
A túrót villával finomra törjük a vajjal, sóval és a 2 tojás sárgájával. A fehérjét kemény habbá verjük, lazán a túróhoz keverjük, majd hozzáadjuk a búzadarát is. Körülbelül 1 órát hűtőben pihentetjük. Később sós vizet forralunk, és vizes kézzel kis tojás nagyságú gombócokat formázunk, és a lobogó vízbe dobáljuk őket. Fedő alatt kb. 10 perc alatt puhára főzzük. Miközben a gombócok dagadnak a fazékban, kevés olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, ízesítjük a tejfölt, előkészítjük a málnát. A végeredmény egy habkönnyű csoda. Nem túlzás!!!
Tanács:
Először a felvert tojásfehérje 1/3-át keverjük a túróhoz, így egy kicsit fellazul a massza, majd a maradék tojáshabot óvatosan tudjuk beleforgatni.
Természetesen málna helyett lehet bármilyen más idénygyümölcsöt is használni, vagy akár lekvárt is.
Kisbabák is fogyaszthatják már kb. egy éves kortól. Biztos szeretni fogják!
Mivel a gombóc egyáltalán nem édes, ki lehet próbálni sós feltéttel – tejföllel, baconnel, esetleg pirított hagymával – is.
Többszörös mennyiségű vizet forraljunk, hogy legyen a gombócoknak elegendő helyük megduzzadni.
A gombóc frissen a legfinomabb, ne várjunk vele sokáig, mert megkeményedik – bár erre nem sok esélyt adok… :)
Fontos! Cukorbetegek, diétázók is bátran fogyaszthatnak belőle, ha édesítővel készítjük a tejfölt. Egy gombóc szénhidráttartalma 8 g! Tehát 5 gombóc egy komplett bőséges vacsorának felel meg.