Diós szilvalekváros töltött keksz
2013. március 04. írta: orkat

Diós szilvalekváros töltött keksz

„Többször keveset” hangzik el a jó tanács dietetikusoktól, étkezési és életmód tanácsadóktól. Igen, de mit? Reggeli után, ha nem kívánjuk tízóraira a gyümölcsöt, vagy szívesen nassolnánk valamit délután uzsonnára, mindenképpen csak ajánlani tudom ezt a kekszet. Egészséges hozzávalókból készül és nagyon finom. Egy pohár tejjel, vagy egy csésze kávéval pedig egyenesen mennyei! Nem a legegyszerűbb receptek közé tartozik, de nem kell tőle megijedni, megéri a macera, higgyétek el!

 2_blog.jpg

Diós szilvalekváros töltött keksz

 

Tésztához:

25 dkg teljes kiőrlésű liszt

25 dkg zabpehely liszt

(vagy 50 dkg finom liszt)

17 dkg cukor (vagy fele méz fele cukor, vagy csak méz)

25 dkg margarin vagy vaj

2 db tojás

2 teáskanál sütőpor

csipet só

 

Töltelékhez:

10 dkg darált dió

3 dkg szilvalekvár (vagy valamilyen sötét színű lekvár)

0,5 dl tejszín

2 evőkanál cukor vagy méz

 

A lisztet, cukrot, sütőport, sót - vagyis a tészta száraz összetevőit - keverjük össze, majd adjuk hozzá az olvasztott margarint, és mézet, a felvert tojásokat, és keverjük simára. Kissé nyúlós tésztát kapunk, de amíg a töltelékkel dolgozunk, tegyük hideg helyre, kb. 10-15 percre így kellően megszilárdul. A töltelék összetevőit mérjük ki, majd tegyük egy tálba és alaposan keverjük össze az egészet. (Én késes darálóba öntöttem és ott daráltam és kevertem a tölteléket.) Ha a tésztánk már nem ragad, tépjünk diónyi darabokat a tésztából, kezünkkel lapogassuk kb. 7 cm átmérőjű körré, közepére tegyünk egy kiskanálnyi diós szilvalekváros tölteléket. Szépen takargassuk be, formáljunk belőle golyót, majd tenyérrel lapítsuk el, s már kész is a keksz.

3_blog.jpg

Tegyük a kekszeket sütőpapírral bélelt lemezre. 170 fokra előmelegített sütőben  12-15 percig süssük.

1_blog_1.jpg 

Tanács:

Ha, amíg a kekszeket gyártjuk, a maradék tésztát hűvösön tartjuk, nem fog ragadni. 

A kekszek nem nagyon nőnek meg, így nem kell túlságosan messze pakolnunk őket egymástól.

Szilvalekvár helyett dolgozhatunk meggy, málna vagy eperlekvárral is, a lényeg, hogy a színe sötét legyen, hogy a töltelék jól látszódjon a világos tésztában. Dió helyett pedig használhatunk mogyorót vagy mandulát is.

Én a gázsütő 4-5-ös fokozatán, a legmagasabb rácson sütöttem, hogy ne égjen meg az alja sülés közben.

Sütéskor a kekszek tetejére nyomhatunk egy-egy szem mandulát vagy diót díszítésképpen.

Jól záródó dobozban több napig is eltartható.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr815116573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.05. 10:24:43

ilyet szokott csinálni nagyanyám, és nagyon finom.

orkat · https://www.facebook.com/katakonyhaja.orkat/ 2013.03.05. 10:27:13

Én most próbálkoztam először, de biztos nem utoljára, mert valóban nagyon finom. Egy csokis-kókuszos verziót találtam, amit a saját ízvilágomnak megfelelően átalakítottam, és ez lett a vége :)
süti beállítások módosítása