Krumplis tészta, avagy grenadírmars
2013. március 01. írta: orkat

Krumplis tészta, avagy grenadírmars

Grenadírmars… más néven krumplis tészta. Bográcsos változata slambuc. Mindegy hogy hívjuk, kevesen lennének, akik e név hallatán ne idéznék meg az iskolai menza szellemét. Ahogy a hagyma ’illata’ már délelőtt belengte a folyosókat… Ahogy azon reménykedtél, hogy hátha eggyel több uborka csusszan a tányérodra… Ahogy a csodálatos, markáns ízű, de mégis lágy tészta lecsúszik a torkodon… Na, ne nosztalgiázzunk tovább, hanem fogjunk neki otthon, és készítsük el iskolai éveink emlékére ezt az igen pénztárcabarát, egyszerű, magyaros tésztaételt. Persze előtte ne felejtsünk el kovi-ubit beszerezni valahonnan, hiszen azzal az igazi!

 

Krumplis tészta, avagy grenadírmars

 

Hozzávalók:

60 dkg krumpli

30 dkg fodros kocka vagy kockatészta

3 kanál olaj vagy  zsír

pirospaprika (kb. 2 púpos kávéskanál)

só (tészta vizébe kb. 2 púpos teáskanál, a hagymás krumpliba kb. 1 púpos kávéskanál)

bors (kb. 1 csapott kávéskanál)

1 nagy fej vöröshagyma (kb. 15 dkg)

 

A krumplit meghámozzuk, kockára vágva sós vízben megfőzzük. Egy másik lábosban felteszünk a tésztának vizet forralni. A vöröshagymát felaprítjuk, a zsiradékon megdinszteljük jó puhára.  Közben borsozzuk, sózzuk, majd amikor kész van, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával. Közben, ha a tészta vize felforrt, megsózzuk, és egy kevés olajat is löttyintünk bele. A tésztát a forrásban lévő vízbe öntjük, és megfőzzük. Amikor a krumpli kész van, leszűrjük és összetörjük, majd rátesszük a hagymás zsiradékra a sós vízben kifőtt, közben leszűrt tésztával együtt, és összekeverjük. Kovászos vagy savanyú uborkával az igazi!

Tanács:

A burgonyát összetörhetjük krumplinyomóval vagy villával is. Ha azonban nem zavar bennünket, hogy kockázva van, így is rátehetjük a tésztára.

A hagymás alapnak jó ízesnek kell lenni, mert az adja meg az étel pikantériáját. Szóval, ha összeforgattuk a krumplival, mielőtt a tésztát is beleöntenénk, feltétlenül kóstoljuk meg, és fűszerezzük (sóval, borssal) utólag, ha nem lenne elég ízes. Soha ne bízzunk más ízlésvilágában, kóstolgassunk!!!

Babáknak sokkal enyhébb fűszerezéssel nyugodtan adhatjuk egy éves kor felett, kis husival megspékelve.

Még finomabb, ha az olaj helyett 10 dkg apróra vágott füstölt szalonnával indítjuk a hagyma pirítását.

Sokkal egyszerűbben lehet egyenletesen összekeverni a krumplit a tésztával, ha nem öntjük le az összes főzővizet a tésztáról, hanem kb. 1 dl-t rajta hagyunk. (Nem véletlen, hogy a szószok hígítását az olaszok is és mesterszakácsok is így csinálják ;))

Még egy apróság, amivel fantasztikussá tudjuk varázsolni ezt az egyszerű ételt; ha már összeöntöttünk minden hozzávalót, magas lángon pirítsuk tovább, hogy szép barna színt kapjon. A lepirított tészta íze felülmúlhatatlan. Persze ehhez jóval több zsiradékra van szükség.

Húsimádók nyugodtan feldobhatják füstölt kolbászkarikákkal, vagy virslivel is.

 blog_kep_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr765111241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Warnika 2013.07.03. 14:37:42

Én a krumpliból konkrétan krumpli pörköltet szoktam főzni: össze vissza felaprítom a megpucolt krumplit, hagymát pirítok, félrehúzom rá a pirospaprika, rá a nyers krumpli, víz, hogy ellepje. A krumpli szét fő és felveszi a szaft ízét, ebbe már csak a kifőzött tészta megy bele... nyamm :)

orkat · https://www.facebook.com/katakonyhaja.orkat/ 2013.07.04. 20:31:35

Edényspórolósabb, az biztos! Jó ötlet, köszönöm :))
süti beállítások módosítása