Zabpelyhes keksz aszalt gyümölcsökkel
2013. február 17. írta: orkat

Zabpelyhes keksz aszalt gyümölcsökkel

Talán a legegyszerűbb, de merem állítani, hogy az egyik legfinomabb kekszet a legjobb barátnőmnél kóstoltam nem olyan régen. Természetesen azonnal elkértem a receptjét, és azóta, minden második héten biztosan megsütöm. Nemcsak finom, de egészséges is. Sok féleképpen lehet variálni a hozzávalók ’műzli’ részét, így nem lehet megunni. Pillanatok alatt előkészíthető, és ugyanilyen gyorsan meg is sül. Sajnos majdnem ilyen rövid idő alatt el is fogy… Ezzel a sütivel bátran bűnbe eshetünk, hiszen a zabpehely, a méz, a dió, a mandula vagy az aszalt gyümölcsök mindenképpen a reform konyha és egészséges életmód szerves részei.

Zabpelyhes keksz aszalt gyümölccsel

Hozzávalók:

 10 dkg liszt (én teljes kiőrlésűt használtam)

12-15 dkg cukor vagy méz

20 dkg zabpehely (apróbb szemű)

15 dkg apróra vágott aszalt gyümölcs

1 csapott teáskanál szódabikarbóna vagy sütőpor

1 tojás

15 dkg olvasztott vaj (nem margarin)

A cukrot/mézet, olvasztott vajat és a tojást keverjük össze, aztán öntsük bele a száraz ’műzli’ keveréket, lisztet, sütőport. Teáskanállal formáljunk kis gombócokat, majd lapítsuk ki, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig süssük. Érdemes ránézni közben, és ha már aranybarna, kivenni. Aztán a tepsiben hagyjuk kihűlni, mert melegen még puha, majd tegyük jól záró dobozba, így pár óra alatt eléri végső állagát, és nagyon finom lesz!

Tanács:

Az aszalt gyümölcsöt, ami lehet mazsola, sárgabarack, füge, vörös áfonya, szilva, vagy akár ananász is, meg lehet bolondítani egy kis gorombára vágott dióval, mandulával, vagy csoki darabokkal is.

A hozzávalókba nem véletlenül írtam vajat és nem margarint. Ha nem vajat használunk, más lesz a keksz állaga.

A tepsibe a kis halmokat tegyük egymástól jó távolra, mert sülés közben igen megnőnek.

Egyszer véletlenül kifelejtettem a sütőport, de a kész kekszen észre sem lehetett venni, úgy is nagyon finom volt.

Laktózmentes vajjal nem fosztjuk meg ettől az élvezettől a laktózérzékenyeket sem.

web_kep_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr425085559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása