Ma kedvet kaptam a gombához. De nem a hagyományos módon szerettem volna elkészíteni. Se rántva, se paprikásnak, se töltve. Valami másra vágytam. Aztán hosszas keresgélés után rátaláltam arra a receptre, ami végül is megihletett. Nem bonyolult, sőt kifejezetten egyszerű elkészíteni, és szerintem ideális vacsorának, vagy akár reggelinek is a megszokott ízek helyett.
Sonkás gombás rétes – tortaformában
Hozzávalók:
50 dkg gomba
1 kisebb vöröshagyma
10 dkg sonka
5 dkg bacon
5 tojás
1 dl főzőtejszín (elhagyható)
15 dkg márványsajt, gorgonzola vagy akár füstölt sajt (ha nem kívánjuk a penészes sajt ízét)
kakukkfű
bors
olaj
1 ½ csomag réteslap
1 tojás a kenéshez
Egy serpenyőben olajat hevítek, az apróra vágott hagymát megfuttatom rajta. Ha már kellőképpen üveges, hozzáadom szintén apróra vágott sonkát+bacont, és tovább pirítom, majd az összevágott gombát is beleborítom. Megdinsztelem sóval, borssal és a kakukkfűvel. Amikor kész, hagyom kihűlni kicsit, majd belemorzsolom a sajtot és belekeverem az öt tojást és a főzőtejszínt. Tortaforma aljára sütőpapírt teszek, majd a formát szépen kibélelem a réteslapok felével, beleöntöm a tojásos gombás keveréket, majd szépen befedem a maradék réteslapokkal. A tetejét megkenem tojással, hogy ne nyíljon ki, és szép aranybarna legyen. Kb. 200 fokra előmelegített sütőben úgy 25 perc alatt készre sütöm.
Tanács:
Fűszerezésnél vegyük figyelembe a bacon és a sajt sósságát!
A márványsajt és a gorgonzola is igen intenzív ízt képvisel, így lehet fele mennyiséget is használni, és más, enyhébb ízű sajttal kipótolni.
A kész ’tortát’ a formában hagyjuk kicsit hűlni, csak utána vegyük le a kapcsos oldalát.
Ha a sonkát és bacont lecseréljük más zöldségre, vagy elhagyjuk, vegetáriánusok is fogyaszthatják a rétest.